1969

Mina föräldrar gifter sig 1969. Idag har de varit gifta i i 51 år.
I jämförelse med föregående år tycks 1969 varit en aning lugnare år när det gäller världspolitiken, men går ändå inte lottlös när det gäller historiska nedslag.
för vad sägs om;

Legendariska Woodstockfestivalen Pippi Långstrump i våra teverutor Monty Pythons ”Flying Circus” Waterfateaffären Beatles sista spelning Månpromenaden En andra kanal på teve

I Sverige händer det dessutom mer viktiga saker än Pippi Långstrump och en till tevekanal. T ex inom politiken. Regeringen är socialdemokratisk och styrs av Tage Erlander, men Tage skall snart avgå till förmån för Olof Palme som inte bara blir ny partiledare, utan också statsminister. Ett byte i ledarskiktet tycks också Folkpartiet anammat och låter Sven Wedén lämna som partiledare för att ge plats åt Gunnar Helén.
För Högerpartiet krävs ännu starkare åtgärder och man betämmer sig att lösningen för att komma tillbaka efter ett katastrofval är en uppfräschning genom att byta namn till Moderata samlingspartiet.

Säkerhetspolisens åsiktsregister avskaffas och mervärdesskatten, momsen, införs och det beräknar att ge svenska staten 2 miljarder redan första året.
I maj beslutar riksdagen att den svenska myndighetsåldern ska sänkas från 21 till 20 och man passar också på att ändra äktenskapsåldern för män så att den blir samma som för kvinnor, 18 år. Lysningstvånget i kyrkan avskaffas och ersätts med hindersprövning och äktenskapscertifikat.

Sveriges riksdag beslutar att Sveriges dåvarande 800 kommuner skall slås ihop till 282 och man beslutar också att konsumenterna skall få en egen ombudsman, Konsumentombudsmannen (KO).
Eran med privata apotekt når sitt slut då regeringen och riksdagen bestämmer sig för att alla apotek i Sverige skall förstatligas.
Det är inte nog med detta, för Sveriges riksdag är väldigt aktiv detta år och man passar också på att förbjuda proffsboxning i Sverige från och med den 1 januari 1970.

I sportens värld är Sverige bäst på pingis och Hans Alsér och Kjell Johansson vinner för andra gången herrdubbeln i världsmästerskapen.

Det är i detta Sverige som mina föräldrar bestämmer sig för att lova varandra evig trohet.
Jag är åtta månader och har ingen aning om vad som händer runtomkring mig denna sommar.