1983

Året var 1983.
Jag skulle bli våldsamt förälskad, förkrossad och hänförd det här året.
Jag började i nian den hösten och lägligt nog några månader innan hade jag börjat skriva dagbok. Något som skulle påverka resten av mitt liv. Det där med att dokumentera skeenden, att kunna göra tillbakablickar, att kunna gå tillbaka och reflektera över saker och ting skulle senare följa med mig resten av livet.

Under hösten var jag med att bilda ett band. Mitt första band. Det där rockbandet som skulle förändra världen ...och mig. Det där som skulle ta mig ut i världen, som skulle ge mig frihet, det där som skulle visa att jag inte behövde någon skola. Att jag inte behövde någon annan alls, förutom mitt band..

Det är lustigt det där med vilka drömmar man har och hur man går vidare när de inte infrias.
För några dagar sedan hittade jag "Powers" dagbok. En dagbok jag inte visste fanns. Dagboken om mitt första band. Det var jag som skrev i den, ändå kan jag bara få fram några små fragment ur minnet av det. Dessa små noteringar varje dag om vad som hände i bandet. Ibland en hel sida, ofta bara några få rader.
Men, det var på riktigt. Oavsett hur få ord som jag skrev, så kan jag känna det där genuina, det pojkaktiga, drömmarna som betydde allt.

Den 30 september det året var första gången som bandet repade. Vi hette The Hoax då. Det där fenomenala namnet "Power" hade ännu inte fötts i våra tankar.

DEt är nu som Carola slår igenom med Främling och ABBA och Ebba Grön tackar för sig. Något som även Björn Borg gör.

Det är minst sagt orostider och USA:s president Ronald Reagan eldar på genom att presentera en satsning på ett nytt rymdförsvar mot kärnvapenrobotar. Det är nu som Stjärnornas krig börjar på riktigt och hela världen håller andan när Sovjet skickar upp en kärnkraftsdriven satellit, Kosmos 1402, som sedan störtar i Indiska oceanen.
President Reagan skall snart ändra världsordningen genom sin aggressiva försvars och utrikespolitik. Vänsterspökena i Honduras och på Grenada slås ner. Tchad får hjälp mot skurken Libyen.
Kanske är det en av anledningarna till att Sverige ser sig manade att presentera sin kommande satsning Stridsplanet JAS 39 Gripen...

I svenska farvatten härjar fortfarande utländska ubåtar och immunbristssjukdomen Aids skördar sitt första svenska offer. I skolan och via nyhetssändningar lär jag mig att detta mycket väl kan vara mitt personliga största hot mot mitt liv. Ubåtar och Aids.

Och jag minns att den där hösten när jag varit med och startat det där bandet som senare skulle få namnet Power, flög en Tjeckisk familj över till Österike i en hemmagjord luftballong. För att fly diktaturen, kommunismen, för att bli fria människor i en fri värld. Jag minns hur den där händelsen tog tag i mig, ruskade om mig, fick mig att inse att det jag hade var något fantastiskt. Jag kunde bli rockstjärna och resa över världen utan att behöva fly i en hemmagjord luftballong. Jag kunde göra och bli precis det som jag själv ville.
Och trots att det i vårt land åkte omkring främmande ubåtar i våra skärgårdar, att Aids hotade var en man gick, att löntagarfonderna sas skulle bli det absolut värsta som skulle kunna hända och att Greenpeaceaktivister ständigt stod för oro genom sina aktioner, såg jag framtiden an med spänning. Det var nu mitt liv skulle börja. Det riktiga livet - det vuxna livet.
Det var jag och en dröm om att vara med att förändra världen. För jag visste redan då att med musik kan man komma riktigt långt.
Jag skulle fylla 15 slutet av det året, men jag hade redan koll på allt.