Allt det du inte visste om Bulgarien

Bulgarien, en pärla på Balkan, är ett land med en rik historia, vackra landskap och en fascinerande kultur. Även om det kanske inte är första valet för de flesta resenärer, finns det många intressanta och överraskande aspekter av detta land som ofta förbises. Här är några intressanta fakta som du kanske inte visste om Bulgarien.

**Världens äldsta smycke**
Bulgarien är hem till världens äldsta smycke. Arkeologer har hittat ett guldsmideobjekt daterat till omkring 4,500-4,600 f.Kr. Detta historiska fynd vittnar om landets långa och rika historia.

**Aldrig bytt namn**
Bulgarien är det enda europeiska landet som inte har ändrat sitt namn sedan det blev ett land. Sedan 681 e.Kr., har Bulgarien stolt burit sitt namn genom århundradena.

**Rosoljans land**
Bulgarien är känt för sin produktion av rosolja, en viktig ingrediens i parfymindustrin. Faktum är att Bulgarien är världens största producent av denna dyrbara olja. Rosdalen, belägen mellan Balkanbergen och Sredna Gora, är en av de få platserna på jorden där rosor odlas kommersiellt för rosolja.

**Yoghurtens hemland**
Visste du att yoghurt ursprungligen kommer från Bulgarien? Bulgarerna har ätit yoghurt i århundraden och introducerade det till resten av världen. Det finns till och med en särskild bakterie, Lactobacillus bulgaricus, som är unik för bulgarisk yoghurt.

**Mineralvattenparadis**
Med över 600 mineralvattenkällor är Bulgarien hem till en av de största tillgångarna på termiska vatten i Europa. Dessa källor används både för dricksvatten och för olika hälso- och skönhetsbehandlingar.

**Musiken i gaidan**
Bulgariska säckpipor, kända som "gaida", är ett populärt instrument i landet. Dess distinkta ljud är ofta en viktig del av traditionell bulgarisk folkmusik.

**Vinets historia**
Vinproduktion har en lång historia i Bulgarien, som sträcker sig tillbaka minst 4000 år. Detta gör Bulgarien till en av de äldsta kända platserna för vinproduktion i världen.

**Firandet av martenitsa**
I början av mars firar bulgarerna martenitsa för att välkomna våren. De ger varandra röda och vita trådar att bära, och när de ser en stork eller ett blommande träd, hänger de upp eller binder sina martenitsor på det.

**Kyrilliskt alfabet*
Bulgarien är ett av de få europeiska länderna som använder det kyrilliska alfabetet. Faktum är att detta alfabet ursprungligen utvecklades i det Första bulgariska riket under 9:e-talet e.Kr. av de heliga bröderna Kyrillos och Methodios.