Alvastra

Det här har varit en sommar i Sverige där jag fått möjlighet att upptäcka för mig nya spännande platser i vårt land. En av de främsta pärlorna bland de besök som jag hunnit med har helt klart Alvastra kloster varit. Platsen har en fantastsik historia som jag knappt var bekant med och ligger så fint på Ombergs fot.
Jag är idag så tacksam att jag blev övertalad att avvika från Ellen Key - leden och ta de extra kilometrarna för att komma till denna plats, trots att min fot både värkte och smärtade och hela jag vid det här laget var rätt slutkörd.

kung Sverker den äldres fru Ulvhild Håkansdotter sägs vara den som bjöd in munkar från det franska klostret Clairvaux för att bilda det första cisterciensklostret i Norden i just Alvastra.
Det som fascinerat mig mest med Alvastra kloster är dock Heliga Birgittas kopplingar till klostret. Det var här som hon begravde sin man Ulf Gudmarsson 1344 och direkt därefter begravningen var klar kastade iväg vigselringen för att visa på sin totala frihet och att nu bara herren gud var den som hon lyssnade på och tjänade.
Det var här på den här platsen som hon fick några av viktigaste uppenbarelserna, som att hon t ex skulle bege sit till Rom och träffa påven för att be om tillåtelse att starta ett eget kloster i Vadstena.

Den här sommaren har jag lärt mig mycket om heliga Birgitta och jag har fallit pladask för denna enastående människa med den otroligt starka personligheten och dessutum med massor av makt, som hon även under de 17 år som hon levde i Rom indirekt kunde styra riket Sverige genom att påverka kung Magnus Eriksson genom sina brev och sätta press på honom.

Det här är en sån fin och rogivande plats, full med historia som jag gärna återkommer till. om inte annat bara för en stund av lugn och frid.