Askum

För några år sedan började jag att släktforska.
Tillslut tog nyfikenheten över hand och jag började att söka. Det visade sig vara lätt att komma igång och på en ganska kort tid så kunde jag stolt stoltsera med att jag komma riktig långt. Det blev förstås svårare och tog längre tid ju längre bak i tiden man kom, men idag har jag kommit riktigt långt på min mormor och morfars sida och en bra bit på min farfar och farmors sida.
För några veckor sedan besökte jag Askums gamla kyrkogård. Den där som ligger en bit i från kyrkan och där man måste ta sig upp för en brant backe för att komma dit.
Idag när det mestadels regnat har jag tagit mig tid till att gå igenom all den där informationen som jag fick till mig vid besöket. För det var i dessa miljöer som min farmor växte upp och generationer av släkten innan henne. Så långt tillbaka som på 1400-talet har jag än så länge kunnat konstatera.
Askum, Vejern, Hovenäset.
Centrala orter i min släkts historiebeskrivning.
På 1800-talet var Askum en egen kommun. Idag är det en idyll så långt från kommunambitioner som man kan komma. (Om jag gissar rätt) Men det är fantastiskt vackert. Det slår mig ännu en gång när jag nu tittar igenom bilderna som jag tog då.
och jag minns att när jag såg de där ängarna och gick på de där stigarna, kunde jag nästan känna, se och lukta hur det kunde varit då för si så där hundra år sedan.