Betraktelser från poolkanten (och frestelser)

Sista dagarna i juni. Det är körsbärsjuice och espresso vid poolen. Det är en värkande rygg som reagerat negativt på all aktivitet, det är hamam och bad i havet. Kvällarna blir korta då jag är alldeles för trött för vidare aktivitet efter nio. Men det är ständigt tidig morgon och det är ständigt bråk med respektlösa ryssar som tror att de har företräde till allt. Och när jag inte inte håller mig igång fysiskt läser jag artiklar om President Abdullah Gül och den allt mindre populära premiärministern Recep Tayyip Erdoğan och förutom spänningslitteratur finns böcker om både Bysantiska och Osmanska riket att sätta tänderna i inom räckhåll.
Överallt där jag vistats runt medelhavet har alltid dessa turkar spelat en avgörande roll i historien. I allra flesta fall i hänseendet som en skräckinjagande erövrare, skövlare och förgörare.
Hettan är kännbar. 38 grader nu i skuggan. Poolområdet fylls av doften av grillat kebabkött. Det är tjockt med folk i poolen. Kring poolbaren hänger de törstande gubbarna (mestadels ryssar). Några redan märkbart berusade. Klockan har ännu ej nåt lunchtid.
E och A är på väg upp i en av vattenrutschbanorna, jag vänder blicken än en gång bort mot den välbesökta poolbaren. Jag svettas, jag är törstig, denna hettan kör nu på infernaliskt med allt den har för att "tvinga" mig bort för att hämta en kall Efes. Jag vänder mig om igen och de vinkar mot mig från rutschbanan. Jag tänker på dagens tuffa träningspass och tar ett par stora klunkar ur vattenglaset.