Detta är ett blogginlägg
Det här är How the West Was Won, en blogg där jag innan, under och kanske lite efter kommer berätta om min livs resa som kommer påbörjas om några dagar.
Vi åker västerut i ordets rätta bemärkelse. Rocky mountains och the great plains, färdas på the Oregon trail och vandra Bozeman-leden upp...bland annat.
En pojkdrömsresa i verklighet och dikt, att få uppleva lite grann av det där som mina barndomshjältar en gång fick uppleva. Jim Bridger, Kit Carson, Davy Crockett och Daniel Boone. För just de där fyra kom att bli mina hjältar, även om jag kanske ändå gillade Red cloud och Sitting Bull mer..För jag var ett barn som inte bara älskade att leka indianer och cowboys, utan också fascinerades av myterna, kulturen och på sättet de levde.
Så om ett litet tag flyger vi till Denver för att sedan med bil resa de cirka 450 milen genom 8 stater, med målet att få den ultimata upplevelsen av natur, kultur och historia.
Och jag kommer berätta om allt här.

Första övernattningen blir Deadwood i South Dakota. En resa på 60 mil genom Colorado, Wyoming och in i South Dakota. På vägen blir det stopp i klassiska vilda Western platser som Cheyenne och Fort Laramie.

Deadwood - en gång i tiden en minst sagt laglös liten stad och som är så mycket omnämnd i böcker och på film.
När man hittade guld i Black Hills på 1870-talet, ledde det till en guldrush som landet inte tidigare skådat.
Deadwood som var vida känd för att ligga utanför lagens ramar (bland annat godtogs lagen Öga för öga, tand för tand), blomstrade på grund av detta. Eftersom Deadwood byggdes upp mitt i ett indianterritorium ansågs det mycket farligt att färdas till och från staden.
Det var här som revolvermannen och spelaren wild Bill Hickok slog sig ner för att spela poker efter att varit sheriff i bland annat Abeline, Kansas och turnerat några år med Buffalo Bill Codys cirkus.
Det var i Deadwood som som han tillslut blev ihjälskjuten när han satt vid ett spelbord. I handen höll ett par svarta ess och ett par svarta åttor - det som efter denna händelse är känt som död mans hand.
Denna bar finns kvar än idag och vi har bokat in oss vid hotellet som ligger bredvid den legendariska saloon #10 där Wild Bill blev skjuten.

Calimaty Jane bodde under större delen av sitt liv i Deadwood och både hon och Wild Bill är begravda i Deadwood varvid kyrkogården Mount Moriah Cemetery förstås kommer besökas.
Förhoppningsvis hoppas vi också hinna med ett besök vid Mount Rushmore, där George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln, är uthuggna i berget.
Därefter bär det vidare norrut till Montana och Little Big horn som blir nästa stopp.