Efter Ok Corral

Sommaren bjöd på många besök på kyrkogårdar. Av historiska skäl skall tilläggas. Förra söndagen skrev jag om Drömmen om ett bättre liv. Ett nedslag på den mytomspunna kyrkogården Booth Hill Grave yard strax utanför staden Tombstone, Arizona. Vill du läsa det inlägget hittar du det genom att gå in här.
Den här söndagen fortsätter vi just i Booth Hill.

I början av augusti reste vi i Arizona och en dag som hade börjat på Route 66 slutade  i Tombstone. Den där legendariska staden som i stort sätt är autentisk med som den såg ut på slutet av 1880 talet. Där fanns inga byggnader som gjorts i modern stil och det skall tilläggas att det faktiskt är en riktig stad och ingen nöjespark. Jag skrev om det då. Om  den gamla Gruvstaden.  Silver och guld - Det ena ledde till det andra - mycket laglöshet.
Wyatt Earp som Sheriff som tillsammans med sina bröder ville styra staden. Det vill också ranchägarna bröderna Clanton.

Det ena ledde till det andra...

Världens mest mytomspunna eldstrid.
Ok corral.
På ena sidan Bröderna Earp och Doc Holiday, med Wyatt i spetsen. På andra sidan bröderna Clanton och deras gäng. De sistnämnda de onda... Enligt legenden. Idag vet vi att allt bara handlade om politik och att det knappast fanns någon god sida, utan att det handlade om att tillskansa sig så mycket makt som möjligt. Allt hade börjat med ett diligensrån där Clantons sägs varit inblandade i. Idag vet vi att Bröderna Earps polare Doc Holiday  med all säkerhet var en av de som rånade den där diligensen.


30 sekunder - längre tog aldrig revolverstriden. 30 skott avlossades, tre dog.
Kul kuriosa är att det var Doc Holidays flickvän Big Nose Kate som angav honom.

Virgil och Morgan Earp blev svårt skadade, men överlevde. Frank och Tom McLaury samt Billy Clanton dödades.  Samtliga ur Bröderna Clantons gäng.  
De ligger alla tre på Booth Hill Graveyard strax utanför Tombstone. Världens kanske mest mytomspunna kyrkogård. 

Kolla gärna in videon nedan där jag på typiskt Tommy-vis berättar om hela OK Corral händelsen på plats.


Ownwspokjpg309670901_2497506053723857_2545544566106031772_njpg