En fin början på något nytt

Vårdagsjämning.
Vad betyder det egentligen?
Min son frågade mig just det tidigare idag när vi var ute och gick. Som om jag skulle vara ett allvetande orakel...Eller, nä det trodde han nog inte, men jag ville förstås som förälder och som en man som uppnått en aktningsfull och vis ålder ge en klok förklaring.
Förklaringen blev inte klok. Jag började med att dag och natt är ungefär lika långa...men vad betyder det då egentligen?
Sedan drog jag mig till minnes vad meteorlogen på Nyhetsmorgon sa i morse, att natt och dag inte alls är lika långa och att vårdagjämning inte är en specifik dag utan utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig.
Sedan började hon berätta om ljusets böjning i atmosfären, något som kallas refraktion...och där gick jag bort mig...
och mitt svar till min son blev med andra ord extremt vagt, eller kanske snarare svagt...Dåligt....

Men om man bortser i från det där med min dåliga kunskap om vårdagjämning, så har det ju varit en fantastisk dag. En fantastisk helg.
Blå himmel, het solvägg, fönsterputsande,fågelkvitter, doften av rök från en tomt där det eldlades och den där speciella doften av vårens första grillning, en blandning mellan tändvätska, rök och förväntning.

och

välstämda gitarrer i solsken och ungdomen som firade våren.
Allt bara vackert.
Ett fint avslut på en vecka. En fin början på något nytt.