En nostalgisk och spännande betraktelse

I en värld där digitala betalningar och plastkort har blivit den normen, har vår interaktion med fysiska sedlar minskat avsevärt. Så när jag för första gången sitter med en bulgarisk 10-levsedel och lägger märke till dess detaljerade motiv, väcks min nyfikenhet. 

Vid första anblicken framträder det kyrilliska alfabetet, vilket ger en tydlig indikation om att Bulgarien är ett land med en unik kulturell och språklig bakgrund. Även om jag inte själv kan läsa kyrilliska, lyckades jag med hjälp av översättningsteknik identifiera vissa nyckelord och deras betydelser på sedeln.
Motivet på framsidan av sedeln föreställer en porträttbild av den bulgariska poeten Ivan Vazov. Vazov är en framstående figur inom bulgarisk litteratur och anses vara en av landets mest inflytelserika författare. Hans verk har bidragit till att forma den bulgariska nationella identiteten, och hans porträtt på sedeln hyllar hans bidrag till landets kulturella arv.


Baksidan av sedeln visar en scen från ett verk av Ivan Vazov kallat "Under the Yoke". Detta episka verk, publicerat 1888, skildrar bulgarernas kamp för självständighet under det osmanska styret. Den valda scenen på sedeln visar den dramatiska ögonblicket då en grupp bulgariska rebeller samlas för att planera sitt motstånd. Det är en påminnelse om det mod och den strävan efter frihet som har präglat Bulgariens historia. 


Häromkvällen läste jag just artiklar om Vazov och tog också del av hans litterära verk. Så intressant och spännande. 
Tänk ändå vad mycket man kan lära sig bara genom att studera ett lands pengar.