Fredagsmusik med Tommy (Our house)

Musik har alltid varit ett av det viktigaste i mitt liv.
Musiken finns ständigt med mig och inom mig.
Musik är dessutom idag det jag sysslar med till vardags och som jag får större delen av min inkomst ifrån. Så visst kan jag kalla mig privilegierad. Att faktiskt få jobba med det som jag älskar allra mest. Genom åren finns det många personer, grupper och artister som påverkad mig genom musik till den som jag är idag. För jag tror på att musik har den förmågan. Att kunna påverka. Under fredagar framöver kommer jag presentera de artister och låtar som påverkat mig genom livet och kanske ge lite anekdoter kring det…och vad passar bättre än en fredag kväll att varva ned till något riktigt härligt. Härligt ja…det bestäms hos lyssnaren, men förhoppningsvis skall jag kunna återkalla ett kärt minne, presentera något helt nytt eller skapa en upplevelse hos dig som läser. Välkommen till Fredagsmusik med Tommy.

För några dagar sedan berättade min musiklärarkollega att han vid en spelning framfört några Crosby, Stills and Nash - låtar och det fick mig att tänka tillbaka hur jag för ett år sedan såg på CBS Sunday morning med Anthony Mason och den förinspelade intervjun med gruppens forna medlemmar. Det föranledde att jag igår kväll letade och fann intervjun på Youtube och fick se den på nytt.
Crosby, Stills and Nash - En sån supergrupp, ett gäng musikaliska genier och 50 år senare pratar de inte längre med varandra.
Tragiskt.
Graham Nash säger i och för sig att han ofta pratar med både Neil Young (som inte var med i programmet) och Stephen Stills, men inte David Crosby. Bortsett från att man inte kunde få se dem tillsammans, var det trevliga intervjuer där det bland annat berättades om hur en av århundradets supergrupp bildades och där jag lät mig själv försvinna bakåt i tiden...
Tiden då jag själv upptäckte dem och började lyssna på deras musik. Det nordamerikanska svaret på det svenska Abba, men istället för tidigare band som Hootenanny Singers och Hep stars kom de här killarna från The Hollies, Byrds och Buffalo Springfield.
Vilken supergrupp för sin tid!
Graham Nash berättade att han aldrig ville ta med Neil Young och när han frågade Neil vad han skulle kunna tänkas tillföra denna supergrupp svarade Neil Young;
”Magi” Har du aldrig hört våra gitarrer ihop, min och Stephen Stills?
Young pratade om Buffalo Springfield största varumärke, hans och Stills gitarrer ihop. Graham Nash lät sig övertygas. Dock tycktes den där lilla parentesen att de alltid bråkade utelämnas och det fortsatte förstås sedan i supergruppen Crosby, Stills, Nash och Young.

Någon gång i slutet av åttiotalet pluggade jag på komvux för att läsa upp min tvååriga gymnasielinje till tre år så att jag kunde söka in till universitetet. Där träffade jag en kille som skulle komma betyda mycket för mitt musikintresse. Honom har jag nämnt flera gånger tidigare och tyvärr minns jag inte vad han hette, men han var något yngre en jag, fixade extrajobb till mig på en flyttfirma och lärde mig allt om Bob Dylan, The Band, Neil Young, Jackson Browne och Billy Bragg, Woody Guthrie och Crosby, Stills, Nash.

Han fick upp mina ögon för god musik och bland annat introducerade han mig för låten Our house...

I dag har förövrigt gruppens bästa platta Deja vu spelats i mina rum och jag har ryckts med och hänförts av Joni Mitchell - skrivna låten Woodstock, Almost Cut my hair, Carry on, Everybody I love you, samt en av de vackraste låtar som framförts; Our house.