Gusums bruk

Jag befinner mig i Gusum, Östergötland. Nu tar ett annat äventyr vid. Efter några dagar med vandring skall vi nu besöka några av de platser där några av mina förfäder levde och verkade . En resa i fädrens spår helt enkelt. En resa som jag sett framemot sedan jag började med min släktforskning för nästan tio år sedan.
2010 inleddes rivningen och saneringen av det gamla bruksområdet i Gusum. Jag kan bara fantisera om hur det en gång såg ut när Henrik startade upp järnbruket här 1652. Med hjälp av valloner från Dalarna.
Uppe på bruksmuseet sedan konstaterar intendenten
”vad skulle vi tagit oss till utan vallonerna ? Vad hade Gusum varit utan dem?”
Vi är själva på muséet bortsett från honom och jag har berättat mitt verkliga ärende vad jag gör i trakten. Att jag vill se den platsen där en av mina förfäder startade bruket här och började göra järnkanoner.
”Ingenting” var mitt svar, men det sa jag aldrig, utan lät det förbli inom mig.
Samma sak med Ankarsrum och Överum. De samhällena hade heller antagligen inte blivit till utan de bruk som samma Henrik startade upp där.

Min släkt på min mormors sida var bruksfolk. De kom till Sverige på tidigt 1600-tal och byggde och startade upp järnbruk. Bland annat.
De var driftiga människor. Människor som inte alla var önskade från där de kom ifrån. I historieböckerna står det att de hämtades till Sverige av svenska staten, av kungen på grund av sin yrkesskicklighet. Mer riktigt är att de kom som flyktingar under hugenottkrigen. Om det finns det mycket att säga. Om min förfader och hans fortsatte öde också, men det får bli en annan gång, en annan tid.
Det är här i Gusum som min släktresa startar.