How the west was won    del 5                                          (Cody)


Det här är How the West Was Won, en bloggserie där jag innan, under och kanske lite efter kommer berätta om min livs resa som kommer påbörjas om några dagar.
Vi åker västerut i ordets rätta bemärkelse. Rocky mountains och the great plains, färdas på the Oregon trail och vandra Bozeman-leden upp...bland annat.
En pojkdrömsresa i verklighet och dikt, att få uppleva lite grann av det där som mina barndomshjältar en gång fick uppleva. Jim Bridger, Kit Carson, Davy Crockett och Daniel Boone. För just de där fyra kom att bli mina hjältar, även om jag kanske ändå gillade Red cloud och Sitting Bull mer..För jag var ett barn som inte bara älskade att leka indianer och cowboys, utan också fascinerades av myterna, kulturen och på sättet de levde.
Så om ett litet tag flyger vi till Denver för att sedan med bil resa de cirka 450 milen genom 8 stater, med målet att få den ultimata upplevelsen av natur, kultur och historia.
Och jag kommer berätta om allt här.

Idag har jag legat i hängmattan och planerat kommande äventyr och ganska snart har jag somnat och börja drömma om storslagen natur, bisonoxar och grizzlies...
Själva huvudresemålet och det som faktiskt var upprinnelsen till den här resan var att få se Yellowstone. Att iallafall en gång få uppleva dagar och allt det storslagna i världens första nationalpark. Sedan har allt det där andra växt fram under planeringens gång.
Tänk att det inte är så långt kvar nu...

I början av juni var det oväder i större delar av mellanvästern. Först en gigantisk värebölja, för att sedan bli regn och storm. Yellowstone river svämmade över och bara på ett dygn spolades vägar bort och drog med sig broar och annat. Parken stängdes och det var oklart om den skulle öppnas mer i år. Just där och då kändes det otroligt tungt och som om jag skulle vara förföljd av otur i mitt resande det här året.
Men efter några veckor öppnade man upp den östra och den södra ingången till parken. Vi hade förstås planerat att åka från Little big horn via Billings och sedan använda Gardiner (Montana) som bas för vårt Yellowstone besök. Istället så fick vi planera om och välja den östra infarten istället (se bild med pil nedan) och välja Cody som bas.
Nu blir inte Cody något sämre val och det skall verkligen bli spännande att även få med denna stad på detta äventyr.
Cody har lite drygt 9 000 invånare och Ligger i Wyoming. Staden är känd för att Bufalo Bill grundade den och att det är en klassisk vilda västern stad. Dessutom
Cody gör anspråk på att vara "The Rodeo Capital of the World" och självklart har vi bokat in en heldag med rodeo.

Cody kommer vi alltså använda som bas för vårt besök i parken och när vi tillslut blir tvungna att lämna så komer vi göra det genom den södra ingången för att besöka en annan vilda västern stad - Jackson.
Men mer om det och Yellowstonparken i komman inlägg.