Jag och Hemingway

Jag fann en bild idag.
Den här bilden på det gula huset som jag tog för ett par år sedan och minnena tar mig genast till 907 Whitehead street.
Key west.
Den plats där jag vill vara och kanske, kanske om jag har lite tur kommer jag dit till sommaren. Biljetten finns, nu ber jag om ett mirakel.

I det där huset bodde Hemingway i 30 år och skrev bland annat klassikerna och Tommy-favoriterna "klockan klämtar för dig och " farväl till vapnen".
Just där i denna tropiska trädgård kan jag vistas i hur länge som helst. En riktig isnpirationsboost och energikick för en bloggare.

Jag fick intresse för böcker och att läsa i unga år. Jag hade svårt med läsningen som liten, men böckernas värld gav mig anledning att träna min läshastighetet i min egna takt.
Började med indianböcker. Allt om vilda västern fascinerade mig, även fakta böcker. När jag började fyran upptäckte jag alla klassiker som Robinson Cruse och De tre musketörerna. För att nämna ett par...

Vid 20 års åldern började jag läsa de stora svenska romanförfattarna. Började med Strindberg och sedan alla de där andra.
Hemingway blev jag bekant med när jag som 15-åring lästa Farväl till vapnen. Det var inte som något annat som jag läst. Språket och stilen skillde sig markant med vad jag var van med att läsa. Det var svårt att ta till sig till en början, men sedan släppte det och jag var fast. De där korta meningarna och enkla beskrivningarna tilltalar mig fortfarande.

Hemingway var inte bara författare, utan även äventyrare, en stil-bildare och mode-ikon. De där sistnämnde förstod jag förstås inte då, mer än att han var en äventyrare, men att det var något speciellt med honom förstod jag.
Idag skulle man nog också kunna sätta epitetet "Litteraturvärldens största PR-makare" också.
Hemingway skulle komma att bli min första litterära förebild och fortsätter än idag att fascinera och inspirera mig.