Julkortet

Jodå , vi fick julkort även i år, trots att vi aldrig skickade något tillbaka. Trots att vi inte skickat några julkort de senaste 10 åren, eller kanske 20...?
Jag är så otroligt tacksam över dessa kort. Det är en julstämningshöjare utan dess like.
Alltid från samma avsändare varje år och alltid tillsynes skrivna med verklig kärlek. För vem skickar vykort annars idag om det inte är av kärlek?
Om ni läser det här; Tack!

Jag söker i min musikstreamimgtjänst,  finner snabbt vad jag letat efter. Bara genom att läsa titeln på den där klassiska låten förstår man var detta kommer sluta.  

Christmas Card from a Hooker in Minneapolis. Den definitivt sorgligaste jullåt som skrivits (utan att någonsin utgjort sig för att vara en jullåt), men kanske också den ärligaste, skitigaste och mest innerliga.

Hey Charlie I'm pregnant and living on 9th Street
Right above a dirty bookstore off Euclid Avenue
And I stopped takin dope and I quit drinkin whiskey
And my old man plays the trombone and works out at the track
He says that he loves me even though it's not his baby
He says that he'll raise him up like he would his own son
And he gave me a ring that was worn by his mother
And he takes me out dancin every Saturday night

Och det finns stunder då jag har lidigt med de där människorna. Kunnat ta in deras sorg och smärta. Mina Tom Waits - perioder i livet har varit svåra och långa, men jag har alltid kommit ut igen och full med ny levnadsenergi.

Hey Charlie I think I'm happy for the first time since my accident
And I wish I had all the money we used to spend on dope
I'd buy me a used car lot and I wouldn't sell any of em I'd just drive
a different car every day dependin on how I feel

Ibland kan den totala lyckan vara just en "used car lot" och även om det låter tragiskt i sig, kan jag inte låta bli att känna poesin i allt det där, känna det autentiska och verkliga. Tom Waits har aldrig varit en muntergök och det har passat bra för mig, för det är när jag som bäst behövt det. Behövt någon som förstår, som han alltid funnits där. 

En gång i tiden samlade jag på minnesvärda saker som han sagt. Jag skrev ner det i en bok som jag hade i en låda. Mitt favoritcitat var "It's hard to win when you always lose". Den mycket tragiska, men sanna meningen betydde mycket för mig under nittiotalet då jag tyckte livet var tufft mot mig.

Och medan låten Christmas Card from a Hooker in Minneapolis börjar närma sig sista versen kan man misstänka att det här slutar nog inte så bra ändå och som så många gånger förr kan jag konstatera att när man är på botten är det lögn i helsike att ta sig upp igen!

"Hey Charlie for chrissakes if you want to know the truth of it
I don't have a husband he don't play the trombone
I need to borrow money to pay this lawyer and Charlie hey
I'll be eligible for parole come Valentine's day"

Den här julen fick jag 5 julkort, men inget från Minneapolis. jag är tacksam för det.


Musik har alltid varit ett av det viktigaste i mitt liv. Musiken finns ständigt med mig och inom mig. Musik är dessutom idag det jag sysslar med till vardags och som jag får större delen av min inkomst ifrån. Så visst kan jag kalla mig privilegierad. Att faktiskt få jobba med det som jag älskar allra mest. Genom åren finns det många personer, grupper och artister som påverkad mig genom musik till den som jag är idag. För jag tror på att musik har den förmågan. Att kunna påverka. Under fredagar framöver kommer jag presentera de artister och låtar som påverkat mig genom livet och kanske ge lite anekdoter kring det…och vad passar bättre än en fredag kväll att varva ned till något riktigt härligt. Härligt ja…det bestäms hos lyssnaren, men förhoppningsvis skall jag kunna återkalla ett kärt minne, presentera något helt nytt eller skapa en upplevelse hos dig som läser.
Det här är Fredagsmusik med Tommy.
Trevlig lyssning och en fin kväll önskar jag dig.  

Vill du läsa tidigare "Fredagsmusik med Tommy" hittar du dem
 här