Levada walk (Madeirabloggen)

Jag har gjort min första levadavandring. Vi var 12 personer plus guide. Två tyska familjer, en brittisk och ett ryskt par. Det var inte någon speciell svår vandring, men ack så vacker. Visserligen stupade det brant ner på vissa ställen. Vid de tillfällena kände jag mig förvånande cool. Detta utan att smakat på det som Ryssarna hade i sin termos. Vissa förutfattade meningar om människor visar sig ibland stämma.

Man imponeras av människor också. Att bygga dessa vattenkanaler var förvisso nödvändigt för öns överlevnad, men måste varit ett otroligt tufft arbete att få till då det är mycket bergigt. Flertalet av de nästan 220 milen av levador är inhuggna i sidorna av bergen.
Det här påbörjade portugiserna på 1500-talet för att frakta vatten till jordbruksområdena. Det var otroligt givande att ha med en guide som kunde berätta om hur de som arbetade utmed levaderna slog på vattnet till de olika gårdarna vid ett speciellt klockslag och täppte till när de inte fick mer.

Levaderna har också blivit mycket viktig för turismen då vandringar görs utmed ett stort nätverk av levador. Många är enkla som den vi gick idag, men flera är svåra med smala, söndersmulade avsatser där felsteg kan leda till att man halkar utför stupet och slår ihjäl sig. Något som påstås hända någon gång varje år.

För vår del var det bara vackert, trots lite balanserande emellanåt. Det här ger mersmak och i morgon väntar en lite svårare levada.