Lupinernas tidDet är precis i början.
Början av allt det härliga som sommaren har att erbjuda. På morgonpromenaden observerade jag att lupinerna nu tagit över som den dominanta när det gäller färrgprakten.
Och just där på vägen kunde jag inte låta bli att tänka på de där Monty Python-sketcherna om folkhjälten och stråtrövaren Dennis Moore som avtvingar adeln deras gömda förråd av lupiner som han sedan skänker till landsbygdens fattigaste invånare. De är helt underbara scener som bara sådär poppar upp ur minnet just där längs vägen.

Likt Dennis More måste jag hålla med om att de är vackra och kanske smakar de bra också. Iallafall hans sort. De vi har här i Sverige är oätliga. Annat är det med de i syd och Nordamerika. De kan man både äta och berusa sig med.
I Sverige ses de mest som ogräs. Skadligt sådant. Något man skall bekämpa. De sägs fått en sån stor spridning att de hotar den biologiska mångfalden i Sverige.
Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU kostar bekämpningen av blommorna miljontals kronor för länsstyrelser och kommuner.
I Finland har man faktiskt gått så långt att förbjuda att odla, sälja och inneha blomsterlupiner. Så kan det vara. Hur man tänker i Sverige har jag ingen aning om.
Oavsett, skadeväxt eller ej, så kan jag inte annat än att imponeras över de där ståtliga blommorna som ridderligt sträcker sig som i givakt längs vägkanterna och på ängarna.