Mercury blues

Den här morgonen möts jag av ett meddelande från en vän att David Lindley dött. Det har fått mig att minnas tillbaka på vad han har betytt för mig musikaliskt.

David Lindley var en amerikansk multiinstrumentalist och sångare som har varit en av de mest inflytelserika och mångsidiga musikerna på den amerikanska musikscenen sedan 1960-talet.

Lindley föddes i San Marino, Kalifornien 1944 och växte upp i Los Angeles-området. Redan som tonåring började han spela gitarr och andra stränginstrument, och han blev snabbt känd för sin förmåga att spela på en rad olika instrument och stilar.

Under 1960-talet spelade Lindley med flera olika band och artister, inklusive Ry Cooder, Terry Reid och Tim Buckley. Men det var med Jackson Browne som han skulle få sitt stora genombrott. Lindley spelade slidegitarr och fiol på flera av Browne's klassiska album, inklusive Tommyfavoriter "For Everyman" och "Late for the Sky". Han fortsatte att spela med Browne i många år och blev känd för sin skickliga slidegitarrspelning på låtar som "Running on Empty" och "Stay". Det var genom Jackson Brown som jag kom i kontakt med honom och han skulle komma att bli en av mina absoluta favoritgitarrister.

Men det var inte bara Browne som Lindley samarbetade med under denna period. Han spelade också med en mängd andra stora artister, inklusive Warren Zevon, Linda Ronstadt och Bob Dylan. På 1980-talet bildade Lindley sitt eget band, El Rayo-X, och släppte flera hyllade album.

Lindley's musikstil är svår att definiera, eftersom han har spelat på så många olika instrument och blandat så många olika genrer. Han har spelat allt från blues och rock till världsmusik och folkmusik från olika kulturer. Lindley's fiolspel är särskilt känt och beundrat, och han har blivit kallad en "fiolens Jimi Hendrix" för sin förmåga att utforska instrumentets fulla potential.

David Lindley har varit en musikalisk mästare som har inspirerat och påverkat en hel generation av musiker. Hans musik lever vidare i dag och hans arv kommer att fortsätta att påverka musikvärlden under lång tid framöver.
Det finns så många klassiska Lindley-låtar, men mitt val denna morgon blir denna klassiker. Tryck på länken, skruva upp ljudet och minns en musikalisk legend.