Mina starka Självständiga kvinnor

Den här sommaren har kvinnorna stått i centrum.
Det har handlat om Ellen Key, Selma Lagerlöf och Birgitta Birgersdotter. Tre starka personligheter som på olika sätt påverkat och haft stor betydelse för Sveriges samhällsutveckling. Jag har besökt där de levde och verkade, jag har läst deras berättelse och jag har försökt att sätta mig in hur det måste varit på den tiden och dessutom vara kvinna. Det har jag förstås inte kunnat, men jag har under de här veckorna kastat mig över allt jag kommit åt som funnits skrivet eller berättats.
Det här har varit sommaren med Ellen, Selma och Birgitta.
Det finns ingen större frustration än när man fått grotta ner sig i något, lära sig och finna förståelse, för att sedan kunna säga att nu tror jag att jag förstår, för att sedan inse att man inte fattat någonting. Men där finns en tillfredsställelse också över att man blivit lite klokare och tanken att det går att förändra. Att det går om viljan är tillräckligt stark och att man har tid att vänta och ork till att kämpa.