När barndomens sommar återuppstår

Det är på gränsen.
Gränslandet till juni och sommarens hemlighet. På promenaden njöt jag av grönskan och öppna fält, och minnen från min barndom poppade upp. För det var när man var barn som sommaren var som bäst.

Det var en tid av bekymmerslöshet och äventyr, då solen aldrig verkade gå ner och dagarna sträckte sig oändligt framför en. Det var en tid då varje morgon var fylld av förväntan, då man vaknade med ett leende på läpparna och visste att dagen skulle bli magisk.

Sommarlovet var höjdpunkten på året, den efterlängtade pausen från skolans krav och rutiner. Det var då vi kunde kasta bort läroböckerna och istället fylla dagarna med äventyr och upptåg. Vi cyklade längs grusvägarna till den gömda sjön och doppade våra fötter i det svalkande vattnet. Vi byggde kojor i skogen och drömde om att vara upptäcktsresande som utforskade okända territorier.

Sommaren var också tidpunkten för långa, lata dagar på stranden. Sanden kladdade mellan tårna och solkrämen luktade sommar. Vi byggde sandslott och tävlade om vem som kunde simma längst ut i det blå. Vi låg på filtar och läste böcker som förde oss till fantastiska världar, samtidigt som solen smekte vår hud och vinden lekte i håret.

Jag minns smaken av saftiga jordgubbar och färgglada glassar som smälte snabbt i värmen. Det var en tid då vi kunde äta glass till middag och inte bry oss om kalorier eller kost. Det var en tid då världen var full av smaker och dofter, då varje måltid var en fest för våra sinnen.

Sommaren var också tiden för kvällar som aldrig ville ta slut. Vi samlades runt lägerelden och lyssnade till de vuxnas skrönor. Stjärnorna blinkade på himlen och vi letade efter de fallande stjärnorna, redo att önska oss allt vi drömde om. Det var en tid då vi låg på gräset och tittade på eldflugorna som dansade i natten. 

Medan jag minns min barndoms somrar, inser jag att även om tiden har gått och vi har vuxit upp, så finns fortfarande en gnista av den där sommarmagin inom mig. För även om vi inte längre kan vara bekymmerslösa barn, så kan vi fortfarande ta tillvara på sommarens gåva.

Sommaren är en påminnelse om att sakta ner, att släppa taget om vardagens stress och låta oss bli uppslukade av naturens skönhet. Det är en tid då jag kan återuppliva mitt inre barn och ge mig själv tillåtelse att leva i nuet. Jag kan ta av mig skorna och känna gräset mellan tårna, jag kan hoppa i vattnet och låta mig bli omfamnade av dess svalka, och jag kan njuta av en glass eller två utan att tänka på konsekvenserna.

Sommaren är också en påminnelse om att vara tacksam för det som är runt omkring mig. Det är en tid då jag kan beundra den grönska som omger mig, lyssna till fåglarnas sång och njuta av de långa, ljusa kvällarna. Det är en tid då jag kan återuppta kontakten med mina kära och skapa nya minnen tillsammans.

Så när jag står här på gränsen till juni och sommarens hemlighet, vet jag att sommaren inte bara är en säsong. Det är en känsla, en sinnesstämning som jag kan bära med mig genom hela året. Det är på gränsen mellan barndomens minnen och vuxenlivets ansvar som jag kan finna den sommarfyllda glädjen igen.

Så jag tänker ta vara på sommaren och ge mig själv tillstånd att leva, att utforska, att skapa och att njuta. För i slutändan är det när vi tillåter sommaren att ta plats i våra hjärtan som vi verkligen kan uppleva dess magi och låta den lysa upp våra liv.