Om en kärlek

När Eldkvarn spelade sin sista spelning förvandlades Norrköping till en förtrollad plats där musikens magi flög fritt genom natten. Ett stort ögonblick för alla som älskade bandet, och jag tänker på varför jag aldrig tog steget och åkte dit för att uppleva deras sista framträdande. Jag skulle kunna göra det.
Istället har jag ägnat tid åt att reflektera över mitt långa förhållande med detta enastående band som alltid funnits där för mig.

Timmar, dagar och ett helt liv har jag ägnat åt att spela sönder Eldkvarns plattor, för varje ton och text har talat direkt till mitt hjärta. Jag minns de varma sommarkvällarna då jag sjöng med i refrängerna till "Kärlekens tunga" och "Fulla för kärlekens skull". Deras musik har varit min följeslagare genom både glädje och sorg, och det är svårt att sätta ord på den inverkan de haft på mitt liv.

Mauros ord om Eldkvarns låtskatt och musikaliska arv träffar djupt. Att deras musikaliska arv skulle vara viktigare än Lundells och Cornelis. Det är som om deras musik har funnit en väg in i själens innersta vrår och berört något tidlöst och universellt. De har kanske inte fått samma kommersiella framgång som Ulf Lundell eller Cornelis Vreeswijk, men deras påverkan på musikscenen och deras lojala publik är enastående.

Här är mina fem Eldkvarn-favoriter, som har gett mig så mycket och berört mig på olika sätt genom åren:

1. "Kungarna från Broadway" - Denna låt har en magnetisk kraft som drar mig tillbaka till den gången då jag först hörde den. Texten är både poetisk och kraftfull, och den låter mig drömma mig bort till Broadway, trots att jag aldrig varit där.

2. "Blues för Bodil Malmsten" - En gripande och melankolisk låt som på sitt sätt hyllar den svenska författaren Bodil Malmsten. 

3. "Någonting måste gå sönder" - Denna sång har en rå och ärlig känsla som tar tag i hjärtat. Den påminner oss om att livet inte alltid är en dans på rosor, och ibland måste vi låta något gå sönder för att kunna bygga upp något nytt.

4. "största skvallret i stan" - En låt med en lekfull och livlig atmosfär. Den får mig att le och känna mig som en del av den där pulserande staden och allt dess skvaller.

5. "Pojkar, pojkar, pojkar" - Denna sång har ett fängslande och energiskt sound. Den hyllar ungdomens äventyr och rebelliska anda, och den påminner mig om hur det var att vara ung och orädd.

Dessa fem låtar, tillsammans med de tidigare nämnda, utgör en fantastisk repertoar som fångar Eldkvarns breda musikaliska bredd och deras förmåga att beröra lyssnarna på så många olika sätt. Eldkvarn har verkligen skapat ett musikaliskt arv som kommer att leva vidare långt efter deras sista spelning.

När jag ser vänner och bekanta dela bilder och text från Norrköping, kan jag inte låta bli att känna en viss saknad och ånger över att jag inte var där för att uppleva det själv. Men samtidigt vet jag att Eldkvarns musik alltid kommer att finnas där för mig, som ett soundtrack till mitt liv och mina minnen. Deras låtar har gett mig tröst i sorg, styrka i motgångar och glädje i vardagen.

Så även om jag inte var där fysiskt, så har Eldkvarn ändå funnits närvarande i mitt hjärta och mitt sinne genom alla dessa år. Deras låtskatt och musikaliska arv är en skatt som är lika viktig som något annat musikaliskt verk, och för mig är det en sann kärlek till deras musik som går djupare än jag kan beskriva med ord.

Tack, Eldkvarn, för era fantastiska låtar och den eviga inspirationen ni har gett oss. Er musik kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.