Planterad i jord (Fredagsmusik med Tommy)

Jag sitter ute i solen med lurar i öronen, lyssnar på en låt som jag fått skickad till mig av självaste artisten själv. Planterad i jord heter den, och den låter så bekant på något sätt, men ändå inte. Det är som om den väcker upp minnen från en annan tid, en annan plats.

Det påminner mig om när jag för första gången hörde skivan Zigenaren i Månen i början av nittiotalet. Jag blev helt paralyserad av poesin, känslan och mystiken som Toni Holgersson förmedlade genom sin musik. Jag fann sedan hans första album Louise & Kärleken och blev helt hänförd. När Blå Andetag kom ut var jag redan ett inbitet Toni Holgersson fan. Han skulle komma att bli en av de allra viktigaste inspirationskällorna till mitt egna låtskrivande på svenska tillsammans med Mauro Scocco och Ulf Lundell.

Det finns så många stunder att beskriva och berätta om som jag tillbringat med Toni Holgerssons musik och vänner, men jag nöjer mig här denna gång. Det är just nu låten Planterad i jord som tar min uppmärksamhet.

Stundtals känns det som att jag är tillbaka till 1976-1977 i Los Angeles. Klara Hotel California vibbar och den där basen skulle kunna vara Randy Meisners och musikstudion skulle kunna vara klassiska Record Plant Studios i LA. Men det låter ändå annorlunda, mer modernt. Produktionen är mycket snygg och jag kommer på mig själv att detta är riktigt bra. Det självklara valet av låt en vacker och varm fredagskväll i maj.

Jag inser hur musik kan ta oss tillbaka till en tid och plats som kanske inte längre finns, men ändå är så verklig och levande i våra minnen. Det är en av de många anledningarna till varför musik är så viktig för mig och för så många andra. Det kan beröra oss på ett sätt som inget annat kan.

Så här sitter jag nu, med mina hörlurar på och låten Planterad i jord som spelas ännu en gång. Lyssna på den du också! Tryck här för att komma åt  musiklänken, höj volymen lite och njut. Jag önskar dig en riktigt fin helg!

Musik har alltid varit ett av det viktigaste i mitt liv. Musiken finns ständigt med mig och inom mig. Musik är dessutom idag det jag sysslar med till vardags och som jag får större delen av min inkomst ifrån. Så visst kan jag kalla mig privilegierad. Att faktiskt få jobba med det som jag älskar allra mest. Genom åren finns det många personer, grupper och artister som påverkad mig genom musik till den som jag är idag. För jag tror på att musik har den förmågan. Att kunna påverka. Under fredagar framöver kommer jag presentera de artister och låtar som påverkat mig genom livet och kanske ge lite anekdoter kring det…och vad passar bättre än en fredag kväll att varva ned till något riktigt härligt. Härligt ja…det bestäms hos lyssnaren, men förhoppningsvis skall jag kunna återkalla ett kärt minne, presentera något helt nytt eller skapa en upplevelse hos dig som läser.Det här är Fredagsmusik med Tommy.


Vill du läsa tidigare "Fredagsmusik med Tommy" hittar du dem här