Så gör du bäst för att kunna koncentrera dig på att göra bra blogginlägg

När jag som femtonåring fått uppenbarelsen om att jag en dag skulle bli "den där stora artisten" som denna värld väntat på gick jag ständigt runt med ett anteckningsblock i fickan. Det fyllde jag med framförallt låtidéer, men också annat som jag skulle kunna få användning för i textväg. En penna fanns också förstås alltid till hands och var helst som inspirationen uppenbarade sig, gjorde jag mina små anteckningar i blocket.
Det var där ur som de flesta av mina låtar växte fram. Någonstans där började jag också spara till min första diktafon. Med den i fickan skulle jag också kunna spela in låtidéer genom att nynna dem, eller spela in något häftigt från gitarren som jag kommit på och inte ville glömma bort.
Det tog ett tag innan jag fick råd att köpa den där diktafonen, men det skulle visa sig att det skulle vara välinvesterade pengar och ett verktyg jag skulle få mycket användning av framöver.

Idag är mobiltelefonerna det universella verktyget för en textskrivare oavsett om du bloggar, eller skriver musik.
Jag blev aldrig den där artisten känd "world wide" som jag en gång trodde, men jag skriver fortfarande och mobiltelefonen har både suveräna funktioner för att skriva anteckningar och spela in. Jag använder mobilen ofta på det sättet. Dock har en mobil, surfplatta, eller dator en mängd negativa funktioner för skrivandet också.

Det är allmänt känt att sociala medier är ett hämmande när man behöver koncentrera sig på någågot och kan vara ett stort distraktionsmoment. Därför anammar jag fortfarande mina gamla vanor och i tider då jag behöver producera och det i riklig mängd gör jag alltid följande:

Stänger av mobilen och andra uppkopplade prylar, eller ser till att de är långt i från mig. Behöver jag använda datorn för att skriva kopplar jag bort wifi, alternativt loggar ut från alla sociala medier. Jag tidsbestämmer hur länge jag skall sitta och jobba. Jag ställer gärna in ett alarm och är väldisciplinerad genom att bara hålla på med det som jag bestämt mig för att göra. Jag använder gärna papper och penna och framförallt i uppstartsfasen, då jag får känslan av att jag kan få mer struktur på mitt arbete och vad som skall göras. Ibland krävs det att man har funderat igenom ordentligt hur man skall göra och lägga upp det. Jag kanske behöver "brainstorma med mig själv" och då är det ytterst viktigt att ha det där lugnet runt omkring sig och kanske ett anteckningsblock till hands. En telefon blir ett alldeles för stort distraktionsmoment i den situationen och den ser jag till att sätta på ljudlöst och lägga i från mig. Jag använder mer och mer ofta min smartwatch och dess röstmemofunktion för att göra muntliga anteckningar som skall bli upplägg för blogginlägg, låtar, eller en annan text. Fördelen är att klockan har jag alltid på mig och jag kan spela in idéer på den oavsett om jag sitter i bilen, eller har gått och lagt mig. Dessa kan jag sedan lyssna av både på klockan och telefonen. Sammanfattningsvis handlar det om att ta bort allting runtomkring en som man störs av. Känner man att man inte kan koncentrera sig ordentligt om man har musik på, så stäng av den. Logga ut för en stund från allt som distraherar dig och framförallt följ en plan, följ den struktur som du bestämt dig för innan.

Lycka till!