Sebastian Stakset

Jag är på jakt efter svensk hip-hops vagga. Igår rörde vi oss i Botkyrka kommun där Alby, Norsborg och Fittja besöktes. I Norsborg besökte vi legendariska Redline Recordings och i Alby hängde vi i centrumet och i den trappuppgång där Dogge bodde som barn. Mer om detta kommer att gå att läsa i kommande blogginlägg.

Idag har vi varit i Bagarmossen där Sveriges "Bad boy rappare" nummer 1; Sebastian Stakset växte upp.
Vi var på Svartågatan där han bodde sina första 14 år och vi besökte också den skola (Brotorpsskolan) där han enligt egen utsago (Boken Sebbe Staxx - musiken, brotten, beroendet) dagligen fick utstå sparkar och slag, mobbning och trakaserier.
Och det var där ...på Brotorpsskolan som han började drömma om att en dag kunna ge igen. Att han en dag aldrig mer skulle behöva ta emot någon skit. Han skulle själv en dag vara hatets och våldets mörka riddare.

Vi träffar Sebastian i en frikyrka på Olof Palmes gata.
Det är 7 månader sedan vi senast träffades, men Sebastian kommer fram, räcker mig sin hand och klappar om mig och ger min son en stor varm kram. Den värme och glädje som den mannen sprider är svårt att inte beröras av.

En gång i tiden var han Sveriges gangsterrappare nummer ett. En livsstil som började med hasch och småstölder och som ledde till grova rån och fängelsestraff.
Som frontman i den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen kantades hans liv och musik av droger, hat, brott och destruktivitet.
Nu efter att mött Jesus har han gjort sig fri från kokainet, fri från alkohol och framförallt fri från hat.

Oavsett vad man tycker om religion, om man är kristen eller ej, så är det svårt att svära sig ifrån det kärleksbudskap han numera vill sprida.
Dessutom är han det här landets främsta "få ordning på sitt liv ambasadör" för unga människor som är på glid.
För vem har lust på snabba pengar och att snorta cola efter att hört hans egna berättelse, antingen genom hans bok, eller på den video som finns här nedan.
Sebastian Stakset är inte bara en av Svensk Hiphops viktigaste artister, utan också idag en fantastisk medmänniska och förebild.