Sköna dagar i frihet och välstånd

Jag begav mig upp i bergen igår. Upp bland de höga bergstopparna och oliv- och apelsinodlingarna. Med tåg skall tilläggas. Jag besökte konstgalleriet Can Prunera och såg dess kollektion av modern konst med kända verk av  Matisse, Picasso, Leger, Chillida, Miró, Basquiat, Rusiñol, Magritte....Det var så mycket och återigen gick det upp för mig att sånt där kan man inte bara göra genom att "ta en sväng in" utan det kräver mer tid, planering och studerande.
Sedan satt jag på det gamla torget på en av alla de uteserveringar som ligger där och fick se det gamla tåget från Palma gå förbi alldeles vid torget. Kändes pitoreskt och sagolikt.
Den imponerande kyrkan Sant Bartomeu var också där och majestätiskt vakade över allt det vackra. Jag besökte även kyrkan sedan och lärde mig en del av dess historia. Byggnader har en förmåga att berätta spännande berättelser. Den byggdes på 1200-talet och på 1560-talet byggdes den om för att även tjäna som befästning och tillflyktsort för invånarna när turkarna kom och gjorde sina räder och plundrade. Många är de berättelser om hjältedåd, men också lidande. Krig finns alltid med där i mänsklighetens historia som en mörk våt duk över det vackra.
Jag har sköna dagar i frihet och välstånd. I andra delar av världen upplever människor krig och misär.