Spår i ens själ

I fredags var det 40 år sedan albumet Nebraska släpptes. Det där albumet som är ett av de där som betytt så mycket för mig. Utan betänketid kan jag räkna upp samtliga tio låter. Texterna kan jag nog inte längre, men det beror på att jag numera inte kan några texter utantill. Men jag skulle kunna spela dem och nynna med.

Tidigare i veckan åt jag lunch med ett riktigt Springsteens-fan. Jag frågade honom vilken hans favoritplatta var och han frågade vilken som var min. Utan omsvep svarade jag just Nebraska. Sedan berättade jag varför, om hur musik ofta sätts ihop med tid och händelser och hur rätt den där plattan kom då i mitt liv. Om livslång vänskap och eufori.
Dessutom var det där albumet den största anledningen till att vi valde att åka genom hela staten Nebraska i somras. Om det har jag skrivit här. Vi skulle förvisso till South Dakota, men det  varit närmare om vi valt Wyoming hela vägen. Så där är det. Musik påverkar och sätter sina spår i ens själ.
Vilken som är den bästa låten på plattan? Styrkan med Nebraska är att hela albumet är så starkt, men om jag måste välja ut en så säger jag Highway patrolman.