Sunt förnuft

Sov i en evighet i natt. Det var iallafall så det kändes. När jag vaknade i morse var jag utsövd. Skönt att tillslut få komma i kapp. Sköna söndag med allt vad det innebär och jag konsumerar nyhetsflödet och möts av alla dessa missförhållanden som ond bråd död, skjutningar, sprängningar och socialt utsatthet. Ett land i splittring och ondska.

För något år sedan fick jag möjlighet till en pratstund med representanter från amerikanska ordningsmakten. Jag berättade hur jag som turist i New York sett en förändring av staden de senaste 30 åren. De förklarade stolt att New York idag är en av världens säkraste och tryggaste storstäder idag. Så var det inte på 80 och 90 talet. Jag kan bara hålla med. Idag känner jag mig alltid trygg i New York. Även under kvällar och nätter. Kanske för att du ständigt ser poliser. De finns överallt. Finns inte en tunnelbanestation utan man möter polis närvaro. Så är det också ute på gatorna. 

Vi har flera städer idag som måste ses som otrygga ivårt land. Men till skillnad till vad andra tyckare säger tror jag inte på att det finns någon "smart fix". Det handlar inte om att om man bara får strängare straff och hårdare tag så försvinner missförhållandena. Lika lite som att det blir bättre bara man stryper invandringen, eller att man byter ut politiker.
Det behövs en riktig plan där krafttag görs överallt, från familjepolitik, skolan, nödvändiga resurser för polis och rättsväsende, samhällsstruktur och kommunala satsningar. Allt måste synka med varandra och självklart måste vi få tillbaka poliser ute på våra gator. Överallt. Dessutom får aldrig landsbygden stå utan polisiär övervakning. 

Det måste bli en förändring nu och egentligen handlar det om rent sunt förnuft och viljan att göra rätt.