Sveriges nationaldag - En tidlös tradition

Det är bara några timmar kvar till det årliga firandet vid Stigens herrgård, en tradition som ligger mig varmt om hjärtat som en södra Dalslandsbo. Jag ser verkligen fram emot denna festliga dag, och för bara två dagar sedan fick jag också äran att fira en konfirmand på samma plats - Stigens herrgård.

För fyra år sedan höll min bror Sigge det ärofyllda högtidstalet här i Färgelanda, och det är åtta år sedan jag själv fick äran att hålla nationaldagstalet. Att få vara en del av dessa evenemang är en av de finaste upplevelserna som medborgare kan få, åtminstone enligt mig.

Mitt tal handlade om 6 juni:s historia - om den storslagna flaggfesten 1893 på Skansen i Stockholm och hur denna dag 90 år senare blev Sveriges nationaldag. Dock dröjde det till 2005 innan det blev en allmän helgdag.

Jag fortsatte talet med att diskutera vad som kännetecknar vårt vackra land och betydelsen av att motverka de krafter som försöker insinuera att våra traditioner, den svenska flaggan och nationalsången endast tillhör vissa i vårt land. Jag framhöll vikten av att bevara våra egna traditioner samtidigt som vi är öppna för människor som har kommit hit från andra länder eller har andra åsikter än mina egna.

Slutligen tog jag upp mina förfäder som flydde från Frankrike till Sverige år 1601 som flyktingar. I den svenska historieboken framställs det som att de "hämtades in" till Sverige på grund av deras expertis inom hantverk och handel. Men sanningen var långt ifrån det... Mina förfäder var hugenotter, franska kalvinister som förföljdes av den franska staten och den katolska kyrkan. Under 1600-talet flydde över en halv miljon hugenotter från Frankrike, och de flesta hamnade i Danmark som var det enda landet i Europa som erbjöd religionsfrihet. Ett hundratal hugenotter kom till Sverige, och mina förfäder kom hit tillsammans med mer kända släkter inom den svenska historien, som De Laval, de Besche och De Geer.

Tyvärr fanns det ingen religionsfrihet för dessa hugenotter i Sverige, där allt skulle underordnas den lutherska läran.

Det är häpnadsväckande hur mycket av det talet som fortfarande känns aktuellt idag. Jag uppmanar er att lyssna på mitt tal i sin helhet, för det är ett tal som hyllar vår historia, våra traditioner och vikten av att vara en inkluderande nation där alla kan känna sig välkomna.

Vill du lyssna på mitt tal? Mitt tal i sin helhet hittar du här: Nationaldagstalet