Watching The Wheels

För ett par veckor sedan var vi i Strawberry field-parken som ligger som en park i parken i gigantiska Central park i New York. Jag promenerar gärna där när jag är i stan eftersom att det är en lugn, vacker och fridfull park. Dessutom är det en tyst park och det gör det hela väldigt speciellt. Att det också var just här som John Lennon blev skjuten gör det också känslosamt att vara där.

Jag kan inte säga att jag varit ett stort fan av Beatles, även om jag förstås uppskattar många låtar ur deras stora låtskatt. Däremot har jag alltid gillat George Harrison både som låtskrivare, gitarrist och sångare. Idag handlar  mitt inlägg dock om en John Lennon låt som jag tycker mycket om.


"Watching The Wheels" skrevs som en reaktion till den besvikelse många fans kände och utryckte  när John Lennon drog sig tillbaka efter många hektiska år i offentligheten med turnéer och samhälls-engagemang. Lennon hade fått utstå rätt mycket negativ kritik (inte allra minst från media) för att han valt att lämna rampljuset och han ville med låten förklara  att det var ok att bara existera och att man inte behövde stå i centrum hela tiden. 

Ofta kan en låt gå snabbt att skriva och detta borde kunna vara en sådan. Men ibland behöver låtar liksom mogna fram innan den är klar.  "Watching The Wheels" är definitivt en sån låt.

Lennon började skriva låten 1977 och i grunden var låten hans svar på medias ofta elaka kommentarer för att han nu valt att leva ett annat liv, men han ville också att "Watching the Wheels" skulle ge olika perspektiv.  Samtidigt som den skulle kunna tolkas bokstavligen och beskriva hur han stod i fönstret hemma i Dakota building och såg hur bilarna åkte förbi hans fönster, så  skulle den beskriva  hur det är att bli äldre och acceptera sitt liv som det är.

Dess ursprungliga arbetstitel var "Emotional Wreck", men 1978 ändrade han den till 'People'. Fler versioner skulle dock göras  innan den blev färdig och innan den fick sitt slutliga namn skulle den också under en tid gå under namnet I´m crazy. 

Vid ett tillfälle där John Lennon berättade om låten minns jag hur han sa att "hela universum är ett hjul" Hjulen går runt och runt. "

I augusti 1980 gick John Lennon in i studion och spelade in låten. Tragiskt nog skulle låten släppas postumt 1981 som den tredje och sista singeln från hans Double Fantasy- album.

IMG_20230116_130200jpg
Musik har alltid varit ett av det viktigaste i mitt liv. Musiken finns ständigt med mig och inom mig. Musik är dessutom idag det jag sysslar med till vardags och som jag får större delen av min inkomst ifrån. Så visst kan jag kalla mig privilegierad. Att faktiskt få jobba med det som jag älskar allra mest. Genom åren finns det många personer, grupper och artister som påverkad mig genom musik till den som jag är idag. För jag tror på att musik har den förmågan. Att kunna påverka.
Under fredagar framöver presenterar jag de artister och låtar som påverkat mig genom livet och kanske ge lite anekdoter kring det…och vad passar bättre än en fredag kväll att varva ned till något riktigt härligt. Härligt ja…det bestäms hos lyssnaren, men förhoppningsvis skall jag kunna återkalla ett kärt minne, presentera något helt nytt eller skapa en upplevelse hos dig som läser.

Det här är Fredagsmusik med Tommy.
Trevlig lyssning och en fin kväll önskar jag dig.  

Vill du läsa tidigare "Fredagsmusik med Tommy" hittar du dem
 här