19 mars

På bilden en minst sagt personlig bild på mig själv tagen under morgonens första timma. Ett tidsdokument, om än utlämnande i sitt verkliga ögonblick som inte är direkt fördelaktigt för mig. 
Men det är jag en tidig morgon den 19 mars 2023. Det är så det är. 

Idag, den 19 mars, är en dag med flera intressanta historiska händelser från förr. Jag älskar att göra historiska nedslag. Inte allra minst genom att dyka ner i mina dagböckers värld eller göra återblickar i min blogg. 
Nätet är förstås också en underbar källa för återblickar och reflektion och jag har valt just det som fascinerar mig och mina intressen. 
Här är de jag valt ut:

1687: René-Robert Cavelier, Sieur de La Salle, upptäcktsresande och upptäckare av Mississippifloden, mördades av sina egna män vid Trinity River i Texas.

1853: Frankrike och Storbritannien förklarade krig mot Ryssland i Krimkriget, efter att Ryssland invaderat Ottomanriket.

1916 - Första världskriget: Slaget vid Verdun
På denna dag år 1916 började slaget vid Verdun, som skulle bli ett av de längsta och mest blodiga striderna under första världskriget. Slaget stod mellan tyska och franska trupper och pågick i över tio månader.

1932 - Sydney Harbour Bridge öppnas
Den 19 mars 1932 öppnades Sydney Harbour Bridge i Australien. Bron är en av stadens mest kända landmärken och har blivit en symbol för Sydney i världen över.

1945: Andra världskriget: amerikanska trupper intog Köln, Tysklands fjärde största stad.

1962 - Bob Dylan släpper sitt första album
Den här dagen för 61 år sedan släppte Bob Dylan sitt debutalbum "Bob Dylan". Skivan innehöll klassiska låtar som "Man of Constant Sorrow" och "House of the Rising Sun" och blev en stor framgång för den då 20-åriga Dylan.

1962: Franska och algeriska representanter undertecknade Evianavtalet, vilket avslutade åtta år av krig och gav Algeriet självständighet från Frankrike.

2003 - USA invaderar Irak
På denna dag år 2003 påbörjade USA sin invasion av Irak, vilket var en av de mest kontroversiella utrikespolitiska besluten i modern tid. Invasionen ledde till en långvarig konflikt i regionen, som fortfarande påverkar världen idag.

2016: Barack Obama blev den första amerikanska presidenten på nästan 90 år som besökte Kuba, efter att relationerna mellan de två länderna normaliserats.

2020: I Frankrike infördes en nationell utegångsförbud för att bekämpa spridningen av COVID-19.

2022: Rysslands president Vladimir Putin undertecknade en lag som ger honom rätt att söka omval för ytterligare två sexårsperioder efter 2024.

Dessa historiska händelser är bara några av de många som har ägt rum den 19 mars. Jag tror på att genom att lära oss om dessa händelser kan vi få en bättre förståelse för vår historia och hur den påverkar oss idag.