1994

1994 var jag 26 år och då var det fortfarande ok att räcka ut tungan på kort. En bild på mig tagen under en av dessa Sälenveckor som under nittiotalet gick under namnet "Sälfludd tour".

Många minns 1994 för OS-guldet i hockey, eller fotbolls-VM i USA. Andra just för att det var en fantastisk fin sommar.
Men jag minns förutom den här resan till Sälen (som jag förövrigt har ganska suddiga minnen i från) några veckor innan, det där jordskalvet i Los Angeles där många människor får sätta livet till och fram tills då den mest kostsamma jordbävningen i världen räknat i materiella skador. Sedan kom skalvet i Sumatra ett par veckor senare och över 2400 personer dödas.

1994 var ett mycket händelserikt år i världen, men också för Sverige.
I sverige grips tillslut "Militärligan" bestående av 11 män och en kvinna. De är misstänkta för att genomfört åtta grova rån och är under en tid det stora samtalsämnet överallt.
Fänrik Mattias Flink skjuter ihjäl fem kvinnor och två män i Falun och i Stockholm dödas tre unga kvinnor och en manlig dörrvakt under det så kallade Stureplansmorden. Spionen Stig Bergling som varit borta i sju år och bytt namn till Eugen Sandberg återvänder till Sverige på grund av hälsoskäl. Han grips och sätts i svenskt fängelse igen.
Det nya pensionssystemet införs, och det blir förbjudet at röka på skolgårdar. Tobaksreklam förbjuds också.
Ian Wachtmeister avgår som Ny demokratis partiordförande och det tilltänkta samarbetet mellan Volvo och Renault spricker.
Sverige blir medlem i EU, pappamånaden införs och lagstadgas och vårdnadsbidrag införs.
I juni röstar riksdagen för registrerat partnerskap för homosexuella par som innebär att de får samma rättigheter som gifta heterosexuella.

I det svenska riksdagsvalet får socialdemokraterna 45,3 % av rösterna och Ingvar Carlsson blir ny Statsminister efter Carl Bildt. Ny demokrati får 1,2 % av rösterna och åker ur riksdagen med buller och bång, samtidigt som Miljöpartiet kommer tillbaka.

I slutet av september förliser M/S Estonia på Östersjön och sjunker till botten och 852 människor drunknar.

I världen är allas ögon mot Rwanda där inbördeskriget mellan hutu och tutsi leder till ett av världen största folkmord.
USAs president Clinton har mycket att stå i och ser till att det finns
amerikanska militärflygplan som patrullerar i flygförbudszonerna i Bosnien och Hercegovina, samtidigt som soldater skickas till Burundi för att evakuera amerikaner och rwandier. Amerikanska soldater går in i Rwanda, uttökar sin närvaro i Makedonien och skickar soldater till Haiti för att återställa demokratin.

I april hålls de första fria valen i Sydafrika och partiet ANC vinner och Nelson Mandela blir president. Tunneln under engelska kanalen invigs och Inbördeskrig utbryter i Jemen. Armenien och Azerbajdzjan enas om vapenvila i Nagorno-Karabach och de sista ryska soldaterna lämnar Estland och Lettland. Palestinierna får tillåtelse att förvalta Gazaremsan och Jeriko och IRA lägger ner sina vapen.

I sportens värld vinner Dalslänningen och min kommuns stora hjälte; Jan Ottosson Vasaloppet för fjärde gången. Som 42-åring slår tungviktaren George Foreman ut Michael Moorer och blir världsmästare på nytt i boxning och förutom guld för hockeylaget vinner Pernilla Wiberg den alpina kombinationen och blir olympisk mästarinna.

Den stora händelsen i musikens värld är det tragiska faktum att Kurt Cobain begår självmord.

Personligen klassas 1994 fortfarande av mig som ett av mina absolut sämsta år.