25/5

Söndagen den 25 maj 2014. En dag med flera viktiga händelser på agendan. Här i Sverige firar vi alla dessa älskvärda heroiska mödrar och i Ukraina försöker man genomföra ett demokratiskt presidentval. I Vitryssland är det sista dagen på flera dagars diktaturpropaganda i form av ett IshockeyVM som avslutas med medaljfinaler och inom den Europeiska gemenskapen är det val till Europaparlamentet.

Jag har ringt min mor och jag har röstat. Antagligen mina två viktigaste saker denna vecka. Jag känner mig så tacksam över att fått vara ett älskat barn och haft en närvarande mor som alltid funnits för mig.
Jag känner mig i denna dag också tacksam över att få leva i just Sverige. Och det just nu. Jag tänker på alla de människor som idag offrar sina liv för rätten att få rösta.
Europeiska gemenskapen skapades som ett fredsprojekt. Grundtanken var att om vi är beroende av varandra kommer vi inte att starta krig mot varandra. Detta samarbete har gett oss mer än 60 år av fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter. I dag, just nu, känns hela den tanken hotad. I en tid med ekonomisk instabilitet ser vi hur främlingsfientliga partier ökar i de flesta länder och genom att framställa sig som rumsrena med förenklade budskap, stereotyper och med kollektivt skuldbeläggande i var stund. Och vi hör hur tongångerna går mot homosexuella, hur folkgrupper pekas ut som syndabockar, hur kvinnorna skall jagas tillbaka till spisen.
Det är en dag som den här viktigt att alla vi som tror på ett öppet och tolerant samhälle inte bara sitter still och tittar på utan att vi står upp för alla människors lika värde, demokrati och mänskliga rättigheter. Därför var det extra viktigt för mig att rösta idag.