Barberare och kirurger

Jag behöver klippa mitt hår. Jag behöver en ordentlig rakning. Det har jag behövt i månader, men det är som att jag tappat greppet. Kanske är det åldern, att jag är i någon kris, men idag kom jag ett steg närmare genom att läsa en bok. Närmare en klippning.
Delvis handlade den om barberare och dess historia.
Vilken viktig funktion barberaren hade förr i samhället, inte bara genom att klippa och raka, utan också för att se till männens kroppshygien och att behandla sår och skador.
Barberarna var dessutom ytterst viktiga i krig då de assisterade som fältskär, de amputerade, de öppnade bölder och t om förlöste kvinnor som följt med männen in i kriget. Detta för sina kunskaper att hantera kniven på ett klanderfritt sätt.

Efter att så många dött under Finska kriget mot Ryssland bestämde Karl XIII att satsa på att ge barberarna bättre utbildning. Karolinska institutet grundades och man började utbilda Kirurger. Dessa kirurger fick senare även kalla sig läkare.
Mycket intressant att det just var barberaren och dess viktiga arbeta i samhället, samt viljan att öka den svenska krigsberedskapen, som var anledningen till KIs grundande.

Det är dags för mig att klippa mig, dags för en ordentlig rakning. Så är det.