Beröringspunkt

Plötsligt händer det!
Dagen kommer då man inte längre själv styr över musiken i bilen. Det har förvisso pågått en tid, men idag när jag och min tonårsson satt i bilen och han i vanlig ordning hade tagit över ansvaret både för musikval och volymnivå, blev det så uppenbart. Hur jag som musikfantast och bestämd far, degraderats till att bara bli en passiv lyssnare, utan någon som helst möjlighet att styra musikinnehållet i min egna bil... Förvisso inget nytt eftersom att det hänt förr då vi har haft en tidigare tonåring i bilen.
Att kontrollera kontrollen över musiken i bilen är kanske det värsta som kan hända mig. Jag tänker på just det där något tillspetsade uttalandet en stund och medger för mig själv att jag kanske tar i, men det visar på allvaret och hur jag ser på det.

Sedan tänker jag på hur det var när jag var 15, 16 någonting. Farsan var konservativ när det gäller musik (även om han inte kommer upp i min nivå idag). Och jag hade respekt för det. Hade ingen lust att göra honom upprörd. Ändå kunde jag inte låta bli att spela Accepts "Balls to the wall" på högsta volym så att hela huset skakade och jag för en stund misstänkte att fönsterglasen skulle spricka.
Då blev farsan arg! Han kom rasande och skrek vad detta var för fascistmusik!
Jag fick aldrig pappa att gilla hårdrock och vi kom aldrig varandra sådär nära musikaliskt under denna tid som vi tidigare varit och senare blev igen. Själv är jag ingen jättevän av min sons musiksmak, men vi kan ändå mötas och diskutera om musiken och lyssna tillsammans. Detta görs oftast i bilen då jag inte kan komma undan.
Min poäng med det här inlägget är att även om man inte alltid tycker likadant så kan man ändå mötas och få ut något positivt av det. I mitt fall har jag lärt mig massor genom att lyssna på det som Eric lyssnar på, men också låta honom berätta om musiken, om artisterna, samt känna en gemenskap när han berättar om vilka känslor som han får, hans tankar och sinnestämning när han lyssnar på sin musik. För där kan jag verkligen känna igen mig!
Musik för människor samman oavsett genre och smak.