Dags att vi vuxna människor börjar agera just som vuxna

Allt är gult. Uttorkat, sönderbränt och på min cykeltur studerar jag fågellivet i våtmarkerna mellan Färgelanda och Ödeborg. Det är en tuff tid även för alla som har det som sin hemvist. Stora delar är uttorkade.

Vackert väder, värme och sol är förvisso underbart, men torka och bränder är problem. Dessutom tycks fokus i sociala medier bara bli mer och mer fel, samtidigt som tradtionell media dras med.
Fokus kring bränderna tycks fortfarande ligga på hur inkompetenta vissa personer är till att besluta och vilka resurser som inte finns och ännu mer ”expertutlåtanden” kring hur saker och ting egentligen skall skötas. Sådant som i sinom tid bör läggas kraft på när insats och beredskap skall utvärderas. Då när faran är över, bränderna släckta och att det är dags att se till att det nästa gång det händer; finns den absolut bästa beredskap och insats som går att få.
Men, det är ju så härligt och skönt att hitta syndabockar, att kunna säga att det är någon annans fel. Skönt att skylla på statsministern, eller varför inte Dan Eliasson eller någon annan helt ”inkompetent” person.

I veckan har jag vid två tillfällen legat bakom bilar vars förare/passagerare slängt ut glödande cigarettfimpar genom bilrutan och på Uddevallakalaset slängdes glödande fimpar hej vilt i festivalområdena. Förvisso inte i skog, men i direkt närhet till träd och torrt gräs.
Jag konfronterade en person som just kastade sin glödande fimp på marken. Ropade på honom, han vände sig om och jag påpekade den kastade fimpen och pekade på den som låg på backen. Han ville inte kännas vid att det var ett problem. Jag var vänlig, han var till en början mycket anti, men tog tillslut upp fimpen, såg till att den var ordentligt släckt och gick därifrån med den i handen. Han var upprörd, men jag kan fortfarande inte förstå varför?

Vad jag heller inte förstår är varför just detta beteende inte skrivs om eller pratas om i media? Varför hängs inte dessa människor ut, bespottas och skrivs kränkande saker om? De som faktiskt har potential att starta en brand.
Jag har de här veckorna med torka, pratat med oroliga markägare och det som de har gemensamt är historierna om hur nonchalanta människor är, hur man tar saker för givet och t om tar det som en rättighet att faktiskt få trotsa grillförbud. Att man dessutom blir otrevliga när man blir ombedd att släcka grillen. Att det fortfarande varje kväll grillas vid våra svenska sjöar.
Varför uppmärksammas inte detta?
Just nu rapporteras det från polisen om att det är många som just trotsar eldningsförbudet och att det förstås skapar ansträngt läge hos dem.
Polisen får alltså lägga sina resurser på att släcka grillar och uppmana människor att det råder förbud. Låter det vettigt? Orsakar det tvitterstorm? Mina svar på dessa två frågor är 1. Nej 2. Ja
Man behöver ju inte vara speciellt intelligent för att förstå att det tar onödigt mycket resurser och tid på något som borde lagts på bättre saker, som t ex patruller som kan rycka ut på grövre brott eller olyckor.

Min poäng är att vi alla måste hjälpa till genom att agera lugnt, metodiskt, men framförallt fundera på vad är min egna roll i det här? Vad är mitt ansvar och vad kan jag göra för att hjälpa till?
Något som vi faktiskt kan göra är att hjälpas åt att påminna varandra, att ta det där samtalet med grannen som tänt grillen, stöta på främlingen som kastar den glödande fimpen på backen och att framförallt fokusera på rätt sak i rätt tid. Att bete sig som vuxna hederliga människor helt enkelt.