Det vidriga

Vi människor är till stora delar vidriga. Inte alla, men många. Till det skall tilläggas missunsamma, egoistiska och rent korkade.
Med den inledningen inser jag att jag i snabb takt kommer tappa följare och dessutom kanske också utsättas av en hatattack.

Det som föranlett mig till att välja dessa hårda ord är den just nu vidriga och ofta osakliga debatten som framförallt förs på sociala medier som kommit i kölvattnet av de skogsbränder som nu härjar i vårt land. Detta av världsmästare på skogsbrandsorsaker, myndighetsledning, skogsbrandsbekämpning och finansiering av flygplan, men också av den här flocken av missunsamma, de som vill göra deras liv lite enklare genom att säga att det är någon annans fel.
Det finns inga gränser där på påhittighet. Allt ifrån flyktingmottagande, elcyklar (som jag själv iof ifrågasatt men i andra sammanhang) till att det är enskilda personers fel (någon generaldirektör eller topppolitiker).
Och där i mitt stilla sinne, när jag lugnat ner mig så pass så att jag kan tänka klart så tänker och hoppas jag på att dessa människor nu faktiskt är ute och hjälper till med sina kunskaper där de verkligen behövs.

Sedan har vi alla de här politiska utspelen där någon annan skall skuldbeläggas för bränderna. Oftast denna gången från högerkanten (där jag själv befinner mig politiskt). Som så många gånger förut så skall det dras politiska poäng av det som för många är en katastrof. Detta istället för att faktiskt ta fram en långsiktig plan och att bereda möjligheter för att räddningstjänsten framöver har den utrustning de behöver och att de som jobbar med det får en rimlig ersättning för det de gör.

Många har nog glömt det (människor som inte var personligt inblandade), att för fyra år sedan vid den här tiden hade vi flera svåra skogsbränder i vårt land. Värst i Västmanland. Då var det också valår och politiker slogs om att vinna väljarnas gunst genom att plocka billiga poäng. Då var det alliansregeringen som blev hårt ansatt. Nu är det ombytta roller och just det där blir så svårt att ta in, att faktiskt ta dessa folkvalda på allvar för.

Det vimlar dessutom av falska påståenden som drar fram som en löpeld från mun till mun och därigenom blir en sanning och som så ofta inte är intressant nog att ta reda på dess källa.
Och så har vi det här med jämförelsen med andra länder. Hur relevant är det egentligen med att visa på vilka resurser man har i Kalifornien för brandbekämpning, eller för den delen sydeuropa? Ungefär som att jämföra Sveriges beredskap för snöoväder med Amalfikustens...

På tal på sydeuropa, så får man intrycket av att vi "räddas" av snälla och generösa länder som Italien som t ex vattenbombar bränder i Ljusdal. Italienarna må vara snälla, men det som inte nämns i alla former av media är att detta är en del av EU:s "Emergency Response Coordination Centre". EUs gemensamma civilskydd. Att just brandbekämpningsflygen står på italiensk mark (som i sak känns logiskt), innebär inte att de faktiskt är lika mycket svenska. Att det faktiskt är våra flyg lika mycket som något annat EU-lands. Något som vi faktiskt varit/är med och betalat/betalar för.

Jag använde blandannat ordet "vidriga" inledningsvis. Detta för att beskriva det klimat som jag tycker regerar debatten idag. Personer som i alla lägen ser en möjlighet att trycka ner någon annan, att skuldbelägga, men självklart inte själv är beredd att ta något ansvar som samhällsmedborgare. De där personerna som bara kräver sina rättigheter. De är vidriga. Tyvärr tycker jag mig se att de hela tiden blir fler. De är dessutom inte bara vidriga utan faktiskt också farliga för nationen Sverige.

Slutligen.
Får man då inte ha åsikter, föra en debatt, diskutera saker?
De som känner mig vet att jag tillhör dem som ser det som ytterst viktigt med fria åsikter, att diskutera och debattera. Men när det kommer till rena hemskheter och där dessutom fokus flyttas och där inte det verkliga ämnet/ de inblandade längre står i centrum, utan att det handlar mer om ens egna väl och ve, då reagerar jag.

Den naturliga frågan alla medborgare först skulle ställa sig innan man utan skyddsnät börjar vräka ur sig hemskheter borde vara; Vad kan jag göra för att hjälpa till i denna för många svåra situation?