Drömmen om ett bättre liv

Boothill graveyard är en av världens mest kända kyrkogårdar, men inte så många svenskar eller européer för den delen har varit där (enligt kyrkogårdens intendent).
Den har fått sin berömdhet för att man på ett tydligt sätt ofta skrev på gravarna hur personen dog. Som t ex ”Han dog med stövlarna på”.
Att sedan kyrkogården låg i Tombstone där dödligheten var extrem hög, har säkert spätt på dess legendstatus och om inte det skulle vara nog så var det här som offren från skottlossningen vid OK Coral begravdes.
På vår resa genom amerikanska mellanvästern blev det av naturliga skäl en del besök på kyrkogårdar, då de personer som vi jagade eller sökte, alltid kunde hittas där.
Vi fann alltid en del svenskar också. Så även i Tombstone och just det där gjorde mig nyfiken på varför de just hade hamnat där. Hur en ung man tog sig först över Atlanten för att sedan färdas genom hela USA för att hamna i en liten gruvstad i Arizona?
Guldet förstås, kanske äventyret och drömmen om ett bättre liv…
I kväll har mina efterforskningar påbörjats och under hösten och vintern har jag tänkt att lära mig mer om dessa svenskar, vad som drev dem och hur deras liv blev. Det börjar här …med John Wickström  -  i USA som John Wickstrum. Han kallades The Swede, svensken.
Han dog i gruvan medan han letade efter guld. Hur och varför har jag tänkt att ta reda på.