Egna tolkningar

Dag fyra med denna sjuka. Jag för detaljerade anteckningar om hur det utvecklar sig. I morse kände jag mig som att jag vore frisk. Jag sov hela natten och det gott. Sedan kom febern tillbaka och huvudvärken…
Jag observerar hur galet det blir nu när man lägger allt ansvar på regionerna och skolornas huvudmän. Därför att man gör helt egna tolkningar och dessutom faktiskt inte alltid håller sig till sanningen.
Folkhälsomyndigheten meddelade i torsdags att deras rekommendation om fjärr- eller distansundervisning inte kommer att förlängas efter den 1 april. Men med det svåra epidemiologiska läget i Västra Götaland gäller regionala rekommendationer för skolorna i Västra Götaland fram till och med 18 april.
På regionens hemsida skriver man följande;
”Det epidemiologiska läget i landet och i Västra Götaland är fortsatt allvarligt. Efter bedömning av läget i skolåldrarna har Smittskydd Västra Götaland fattat beslut att kvarstå vid de redan nu gällande rekommendationer till den 18 april. Anledningen till detta är den ökande smittspridningen och osäkerheten i vad skollovet runt påsk kan medföra.”
Mer tydligt än så kan det inte bli. Eller..?
Där smittan ökar mest i regionen nu är Uddevalla och Färgelanda. De har dock valt att tolka regionens smittskydd helt olika.
I Uddevalla kommun skall all distansundervisning upphöra och alla elever komma tillbaka till skolan på måndag, från att man tidigare valt att sjuor och åttor haft distans varannan vecka. Ett bra sätt för att minska trängseln i skolans lokaler och precis i linje med vad Smittskyddet i regionen rekommenderar. Istället går man tvärs emot och i deras utskick till vårdnadshavare och elever kan man nu läsa;
”Elever i högstadiet återgår till skolan från och med den 29 mars då beslutet om distansundervisningen i grundskolan inte förlängs. Smittskyddet är tydliga med att undervisningen helst ska ske på plats och därav ingen förlängning.”
I Färgelanda har man dock tolkat det helt annorlunda och faktiskt så som man skall tolka det.
Sedan tidigare i Färgelanda kommun finns ett beslut som ser ut så här. Detta kan man läsa på kommunens hemsida;
” 13 - åk 7 och 9 i skolan, åk 8 fjärr- och distansundervisning
Vecka 14 Påsklov!”
Det har nu ändrats till att enbart årskurs 7 skall ha undervisning på plats.
Så här galet blir det när skolans huvudman får ha eget ansvar för det som faktiskt kan vara helt livsavgörande beslut.