Ellen

En av lederna som vi gick på Omberg var den fantastiska Ellen Key - leden. Förutom den vackra omväxlande naturen blev det en resa i Ellen Keys liv och gärning. Särskilt kul att läsa vad det står på de tavlor med Ellen- citat som är uppsatt lite varstans längs leden.

Ellen kom jag i kontakt med under studietiden då jag läste pedagogik och så här flera år senare kom möjligheten att också få besöka den plats där hon bodde och helst ville vara. Hennes älskade Strand som hon gärna inte lämnade.
”Böckerna byggde huset” som hon sa.
Hennes önskan var att huset efter hennes död skulle bli ett sommarhem för arbetande kvinnor som inte hade råd till vila och rekreation. Så blev det och idag är det en plats dit vuxenstuderande kvinnor kan åka och bara vara någon vecka under sommaren.
Den här sommaren har jag slukat det mesta med Ellen key. Hennes produktiva arbete, hennes intressanta utlandsresor och kampen. Kampen för ett bättre samhälle där kvinnor behandlas jämlikt med män.
En fantastisk vandring och ett fantatsiskt hus. Tyvärr fick jag inga bilder på huset denna gång, men mycket sevärt och något som jag varmt rekomenderar.