En kaffe i Italien

Onsdag och min inläggserie om fika och kaffe fortsätter. Idag har jag drömt om Italien. Jag älskar Italien och idag har jag känt en speciell stark känsla att vara just i Italien. Gärna utomhus och med en espresso i handen. 

Vi svenskar älskar att sätta oss ner på ett fik med en stor kaffe latte eller en mustig cappuccino. Men kaffekulturen i Italien ser annorlunda ut. 
Kaffe i Italien är en stor sak, som engagerar italienare, från Milano i norr till Palermo i söder. Här är det espresson som regerar. Det italienska ordet för kaffe är caffè vilket är synonymt med espresso. Du ber alltså inte om en espresso när du vill ha just en espresso, utan om un caffè.

Jag hörde någonstans att de italienska kaffebarerna varje dag serverar tillsammans runt 80 miljoner espresso. 
Att dricka sitt kaffe är kanske det enda som går fort i Italien, för några fik med svenska mått, där man sätter sig ner och tar det lugnt i flera timmar är det inte på tal om. Vanligast är att man beställer en espresso i en av de många barerna, när man är på väg till jobbet, till skolan, eller bara ute på promenad. Man dricker sin espresso på stående fot och är färdiga på några minuter. 
Jag tror att italienarnas vilja att dricka kaffe i farten handlar om att det är billigare att dricka kaffet vid bardisken, än vid ett bord där man ofta får betala en extra serviceavgift. För ärligt talat så är det inte något som italienarna är kända för - att vara snabba och effektiva. Men kaffet smakar alltid fantastiskt. 

Jag kan konstatera när jag tittar på bilder jag tagit genom åren, att en betydande del av dessa bilder är på kaffe och där fika pågår.
Och inget konstigt med det, för vi svenskar älskar ju att fika. Dock finns det flera definitioner på vad fika egentligen är.
Är fika enbart en kopp kaffe? Eller kan det t om innehålla någon annan dryck, t ex te?
En del tycker t om att tilltugg till kaffet skall alltid finnas för att det skall få kallas fika.
Jag säger så här; Att "ta en fika" innebär att man tar en paus från en aktivitet för att dricka kaffe, te eller någon annan dryck, med eller utan tilltugg. 
Varje onsdag finner du här  Kaffe och Fika med Tommy, en inläggs-serie på min blogg, där jag kommer dela med mig om mina bästa kaffe/fikastunder och texter.