Från en annan tid

Häromdagen satt jag på Gildas och tittade ut över Nytorget. Jag hade upplevt myllret längs livliga Folkungagatan och jag hade stannat till vid Axel Landquist park sedan för att bara komma in i lugnet igen. Vid Nytorget regerade också lugnet, trots ganska mycket folk. En gång låg det en kvarn där och det var just sånt som jag funderade på när jag satt där och filosoferade. För tankarna försvann i dåtidens land och funderingar över vad man gjorde och hur det var för si så där 300 - 400 år sedan.
En annan gång i en annan tid satt jag också där och fick då berättat för mig att torget en gång i tiden fungerat som en avrättningsplats, men också bestraffningsplats. Historielektionen fortsatte och jag fick lära mig att jag att det var just där som Johan Jacob Anckarström piskades hejdlöst i dagarna tre. Huruvida det är sant har jag fortfarande kvar att kolla upp, men det är just de där historierna och mötena som jag upplevt genom åren som är viktiga.
Så kanske satt jag där av nostalgiska skäl, kanske av nyfikenhet, eller så var det helt enkelt sommaren som berusade mig med längtan och önskan att återse platser igen som jag inte besökt på mycket länge och i det i sin tur möjligheten till att minnas saker från en förfluten tid.