Fruktan

Jag var nere i skåne i går morse när jag möttes av nyheten av att ett hyreshus hemma i Färgelanda stod i lågor. En annälan om misstänkt mordbrand har upprättats.
Detta sker samtidigt som vi varje kväll och natt får lyssna på de kraftiga bensinbomber som exploderar flera gånger under loppet av några timmar. Det är kraftiga smällar de där, som både skrämmer och stör nattsömn. Vad är det som händer i Färgelanda egentligen? Vi inlämmas i den stora hemska , verkliga världen...

Jag bor tillsammans med vänner på Nils Holgerssongården. En gammal 1700-tals gård som Selma Lagerlöf hade som förebild i sin kända roman Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Men ändå inte...För gården brann ner den 12 september 2004. Gryningspyromanen, eller Ulf Borgström dömdes för branden, men friades sedan i hovrätten. Trots att man kunde säkra hans fotspår i omgivningen. Gården är nu uppbyggd igen. Ett fantastiskt mysigt, genuint och fräscht boende. "Det kan aldrig bli som det var innan" säger ägarinnan och syftar på att man aldrig kan få tillbaka den där äktheten.
Hon berättar sedan att han kom ut i april och nu bara bor en bit härifrån...
Jag tittar ut genom det stora panoramafönstret och ser långt där borta Västa Wemmenhögs kyrka. Den brann också den där morgonen i september. Det finns en osäkerhet i luften, trots denna avslappnande och lugna atmosfär. Bränder skapar fruktan, bränder är fruktansvärda.