Hur mycket information klarar vi av att ta in?

Jag brukar inte läsa papperstidningar längre. Än mindre köpa. Men i helgen gjorde jag det. Kanske för att få den där fotbollsVM-bilagan som jag suktade efter, eller kanske bara därför att det kan vara förbannat skönt att läsa en dagstidning rätt upp och ner bara så där...
Och jag slogs faktiskt av vad skönt det var att bläddra, luta sig tillbaka och hålla i de där tidningarna. Bra reportage var det också och de räckte och gav mig underhållning hela helgen.

Även om det var mer reportagen om olika skeenden och händelser som intresserade mig, kunde jag ändå inte låta bli att fångas av alla dessa nyheter som fanns där i dessa tjocka buntar av papper. Med tanke på internet, radio och tevesändningar...
Så mycket information och med tanke på att vi tar in det med alla sinnen samtidigt är frågan befogad; hur mycket information klarar vi av att ta in?
Jag hörde en gång att den information som idag finns i ett exemplar av tidningen DN är lika mycket information som en man på 1800-talet fick tillgång till under hela sin livstid! Med det som utgångspunkt kanske det inte är så konstigt att jag ofta kommer på mig själv med att stå där och famla liksom i mörker, för att minnas det där namnet, den där händelsen, eller vad jag faktiskt åt i går...

Utvecklingen går framåt i en rasande fart så att vi nästan inte hinner fatta en nyhet förrän nästa dimper ner. Vi har ett så massivt informationsflöde att mänskligheten måste vara förbannat bra på att sortera och prioritera vad vi tar till oss. Och nu just i denna stund funderar jag över hur mycket jag egentligen påverkas vi av detta och hur mycket jag kan välja att inte ta in?
Hur mycket information har jag runt omkring mig och hur mycket har just du runtomkring dig, när du läser det här?