IOGT-NTO gör bort sig

Det börjar kännas att det är valår nu. Temperaturen höjs, det är politiska utspel och grälande mellan partier.
Även organisationer tar tillfället i akt att höras lite extra i dessa tider och slå ett slag för sin sak.

I början av sommaren fick jag en "uppmaning" från IOGT att svara på några frågor angående om lagstiftningen om alkoholreklam borde skärpas. Detta utifrån mig som politiker.
Det gick förhållandevis snabbt att göra frågorna och jag svarade på dem omgående. Dock kände jag redan i detta skede en viss obekvämlighetskänsla av att göra det. Tonen i "uppmaningen" lät både hård och rå hos mig som mottagare.

Efter ett tag fick jag ytterligare ett mail där det stod att de väntade på mitt svar. Trots att jag redan gjort det, gjorde jag det igen. Efter ytterligare en vecka fick jag ytterligare en som jag uppfattade otrevlig påminnelse om att svara på frågorna. Nu började jag bli lite smått irriterad. Jag försökte få tag i en Epost till någon ansvarig för kampanjen, men det skulle snart visa sig att jag inte ens skulle hitta varken en fysisk person, en mailadress eller ett telefonnummer.

Ytterligare ett par veckor gick. Nya påminnelsemail. Jag fick tag på en Infomail på deras hemsida och sände i väg ett lätt irriterat mail om alltihop. Fick dock inget svar.

Jag har full förståelse för att det kan bli fel ibland och jag har förståelse för att semestertider ställer till det. Däremot kan jag inte acceptera att man gör en kampanj där man väljer en otrevlig och uppmanande ton mot den man vänder sig emot. Jag köper inte den där jargongen "Vi och dem". Jag tror på vikten av att göra saker tillsammans, att respektera varandra och ha en god samtalston oavsett åsikt.
Jag köper heller inte att det inte går att få tag i någon kampanjansvarig på ett enkelt sätt, eller för den delen, direkta hot som att "man skall göra lokala utspel i media utifrån hur folk har svarat."

I en demokrati måste jag som människa oavsett vilken roll jag har, kunna välja om jag vill eller skall svara på enkäter utan att kommenteras för det.
Jag har tagit ställning om alkoholpolitiken, men jag har också respekt för de som av någon anledning inte gjort det. Du får aldrig tvingas till något bara för att någon satt ett epitet på dig.