Jag inspireras

En dag som fyller mig med inspiration.
Att få vara på den plats där Selma levde och verkade under en stor del av sitt liv får mig verkligen att må bra. Att kunna få gå bland hennes möbler och saker som står kvar precis som de stod när hon dog.
Selma Lagerlöf är kanske den författare som betytt mest för den svenska litteraturhistorien. Det är så som jag ser det iallafall.
Alla vet vem hon var, och de flesta har läst någon av hennes böcker.
Det som jag alltid gillat med henne är att vem som helst kan läsa hennes böcker tack vare att hon har en sådan bred stil och att handling och form ofta skiljer sig från bok till bok.
Selma var så nydanande. Något nytt som ingen annan berört. Meningarna är korta, och det är få bisatser. Vackra meningar, romantiska och poetiska, ofta med omvänd ordföljd och frågor och utrop. Ett språk som liknar det livfulla samtalet eller som berättarspråket ungefär.

Jag har varit här på Mårbacka tidigare. Ändå är det som att jag aldrig varit här. En åldersgrej antagligen. Hur man tar in saker annorlunda i olika perioder i livet.

Nu inspireras jag lika mycket av hennes sociala engagemang som hennes böcker.
Och tänk om man hade fått sitta uppe i hennes bibliotek, bredvid henne vid skrivbordet där hon skrev sina böcker, att få samtala, fråga och diskutera språket, diskutera litteratur och samhällsfrågor. Jag fantiserar om hur det skulle kunna se ut och låta...och jag tror att vi hade kommit bra överens.