Jungleland (New York - bloggen)
New York är ingen otrygg stad. Det rykte den fick under 80 och 90 -talet med hög kriminalitet och problem existerar inte längre.
Dock finns det antagligen undantag.
Vi hade tagit oss till Harlem för att hitta några mysiga Jazz och Swing - klubbar att besöka och kanske t om någon kyrka för att uppleva gospelmusik på riktigt.
Harlem har tidigare haft rykte om sig som ett getto med kriminalitet och droger. Många tänker säkert på 1920-talet då den organiserade brottsligheten tog fart. Då under 20 och 30 - talet flyttade stora delar av den vita befolkningen ut och Harlems rykte som "svart getto" förstärktes. På senare år har dock Harlem genomgått en förvandling och putsats upp och återigen blivit ett turistmål.
Med detta i tanken tog vi oss från Duke Ellingtons statue i norra änden av Central Park rätt in i Harlem för att finna det vi sökte och någonstans där tänkte jag på den där Springsteenslåten som avslutar hela Born to run plattan; Jungleland.

"The rangers had a homecoming in harlem late last night
And the magic rat drove his sleek machine over the jersey state line
Barefoot girl sitting on the hood of a dodge
Drinking warm beer in the soft summer rain
The rat pulls into town rolls up his pants
Together they take a stab at romance and disappear down flamingo lane"

Tyvärr fick vi aldrig se det där av Harlem som vi hört om och längtade efter, utan gata efter gata gav ett mycket tufft intryck och i så gott som varje gränd stod det gäng av yngre män och hängde och följde varje steg vi tog. Tillslut gav vi upp, kollade in GPSn och satte fart mot närmsta T-bane-station. Jag kan faktiskt inte dra mig till minnes någon gång som jag faktiskt känt mig otrygg i New York, men just där och då så kändes det ganska nervöst ett tag.
Jag vill absolut inte påstå att det inte skulle vara säkert att vistas kvällstid i Harlem och vi blev faktiskt aldrig konfronterade eller utsatta för något, men just där vi befann oss i ett par timmar kändes inte bra.
Vi åkte ner till East Village sedan och därefter Greenwich Village. Först ställena på Houston Street. Sedan Bleeker Street i The Village. En kväll med härlig stämning och bra livemusik. Inte Harlem, men ändå. Nästa gång tänker jag dock ge Harlem en ny chans.