Karuselldagar

I går kväll var jag på ett grillpartaj där vinylspelaren stod i centrum....Och musiken skall tilläggas. Istället för att musiken fanns i bakgrunden (som det så ofta är) var själva grejen att nu lyssna, minnas, kommentera och berätta den där historien. Man fick ta med sig max tre skivor. En omöjlighet! Fick tillslut ner det till fyra. Fuskade således med mig den fjärde. Blev jag förvånad över mitt musikval? Nä, egentligen inte. Eldkvarn och karusellkvällar för att minnas när jag bodde på "Beverly", alla kväller och nätter med Plura och CO, men också de vänner som man umgicks med då. Det där soundet, svensk åttiotalsrock.
John Mellencamp för att han var min allra första hjälte. Plattan "Scarecow" ett landmärke. Tunnel of love plattan med Springsteen gillades aldrig av kritikerna, men fängslade mig med dess vemod och inspirerade till egna skaparutflykter. John Hiatt höll ångesten på rätt nivå och var som en rumskompis under alla de där åren då jag bodde på "ranchen". Förövrigt är alla dessa plattor "ranchen-musik". Plattor som jag spelade på min skivspelare i den där lilla röda stugan inne vid skogen vid en sjö. En härlig tid, med mycket fördunkelt och en del svåra stunder. Alltså inte svårt för mig att prata och föra diskussion kring några lpskivor.

Nu söndag. Jag sitter ute. Stundom värmer solen, men då bara när den kommer fram bland molnen. Annars ganska kyligt. Jag tittar framåt. Maj nu. Dags för värmen att göra entré på riktigt. Jag gör mina planer, jag fixar det som måste fixas. Läser en artikel om amerikanen Gary Thuerk, som för på dagen 37 år sedan skickade världens första e-post. Från marknadsavdelningen på Digital Equipment Corporation till 393 ARPANET-anslutna datorer på amerikanska västkusten, där han gjorde reklam för en av företagets nya datormodeller. Den där Thuerk måste även kunna anses som världens första spammare. Om det står det inget om i artikeln.
Jag noterar att det är världsdagen för pressfrihet i dag. FNs sätt att hedra offren för kampen för pressfrihet. Ett viktigt jobb att uppmärksamma världen om att det långt i från råder full pressfrihet i vår värld. På tal på pressfrihet; Carl Bergqvist blogg i GT idag om att "moderna krig avgörs inte bara på slagfältet" tar upp medieas roll i propaganda och ren krigsföring. Om hur ryssarna genom mediekanaler som Sputnik News och Russia today medvetet sprider internationella felaktigheter för att påverka genom information på engelska respektive originalspråk. Sputnik News, som finns på svenska på sin svenska hemsida publicerar t ex andra versioner av ubåtshändelserna i vår skärgård. Det här med olika former av fri media kan tillsynes även användas på rent skadliga sätt emot oss.

Hockey-VM pågår. Teven även på här hemma så här mitt på dan. En redan på paperet meningslös match mellan Tre kronor och Österike. Resultatet så här långt (6-0) bekräftar min tes. Solen tittar fram. Det värmer tillfälligt. I ugnen en fickgratäng som bryter av mellan alla dessa grillmiddagar så här års. Det ser gott ut. Potatisen snart färdig. Solen går i moln igen. Söndag i maj. Den tredje. Dag 123. Jag tänker på alla dessa "karusellkvällar och nätter". Minnen från en svunnen tid. Jag tänker på helgen...då jag tidvis tjänstgjorde vid ett tivoli. Dock inte som karusellansvarig, utan hade hand om en hoppborg, men likt förbannat i ett karusell-land.
Det snurrar på och sommaren är snart här - trots moln och stundtals kyla i majdagen.


,


Bild tagen av Tony Wieslander