Låtskrivaren

För en tid sedan hittade jag en personlig raritet. Min första musikpärm. En pärm full med låtar. Egenhändiga alster från slutet av 1983-till 1985.
Och även om de där är ytterst tveksamma saker på svengelska, är det för mig ett viktigt tidsdokument. Från att jag var 15 år till att jag skulle fylla 17. Flera av låtarna var skrivna till vårt band Power.

På den tiden skrev jag uteslutande på engelska. Eller...kanske snarare försökte. Det fanns hursomhelst inget alternativ om du ville slå igenom och bli rockartist. Det ville jag.
Först i slutet av åttiotalet skulle jag börja skriva på svenska, för att aldrig igen återvända till det utländska språket.
Jag skrev på inspiration och kunde skriva ett par låtar om dagen under den här perioden. Mitt liv var liksom nu den stora källan till musikaliskinspiration.

På ett papper i pärmen har jag tydligen låtit min bror Ronny betygsätta mina låtar. Undrar om han minns det? Jag gör det inte, men det visar tydligt på hur viktigt mitt låtskrivande var för mig och hur högt jag värdesatte det.

På bilden ovan är en låt som jag skrev ihop med min kompis Totte. Vi skrev den ute i Bokenäs i deras sommarstuga dit vi åkt från Färgelanda, Dalsland en sommardag med våra mopeder för att tillbringa några dagar där för att skriva musik. Totte var även basist i bandet och noga med detaljer. Jag minns att efter att vi skrivit klar låten, mycket noga gick igenom hur den skulle spelas. Det var en svår låt, med knepig uppbyggnad och flera olika taktbyten. Vi skrev några låtar ihop under den tiden, Totte och jag. Därefter har jag inte skrivit så många låtar tillsammans med någon annan. Det där tycker jag är svårt. Att skapa tillsammans. Antagligen för att mitt skrivande är högst personligt och det skulle bli svårt att försöka jämka ihop med någon annans idéer.
Dock finns det personer som det skulle vara mycket spännade att försöka skriva ihop med. Personer i min närhet som jag känner tänker och värderar saker och livet på samma sätt. Just för själva utmaningen och framförallt för att ha den där speciella Samhörigheten med någon som man får när man skapat något tillsammans som alltid kommer finnas kvar.

Jag bläddrar igenom låtarna i pärmen ännu en gång. Många minns jag så väl, andra har totalt försvunnit. Låtar som skrevs för nästan 35 år sedan. Det handlar om en stor del av mina tonår, en viktig period i min historia.