Ljuvliga nationaldag

Jag vaknar ackompanjerad av regn. Himlen är grå. En stund senare slutar det tillslut, men det där gråa ute finns kvar. Här inne är det dock ljust. Jag tillhör dem som älskar nationaldagen och firar den. Att dessutom bege sig till Stigens Herrgård en stund på eftermiddagen, känns som en självklarhet om man kommer från Färgelanda.
På nyhetsmorgon diskuterar en sk panel nationaldagsfirandet. Någon tycker det är obehagligt med flaggviftandet, att den 6 juni är obehagligt för att rasister gjort den till sin dag för att demonstrera. Någon annan tycker att den är meningslös. Hela "panelen" andas nationaldagsfientlighet. Känns som ett mycket konstigt inslag en sådan här dag, även om programledare Jenny Strömstedt gör sitt bästa för att väga upp med fördelar och allt det fantastiska. Inte många tycks förstå att det är på detta vis man spelar de mörka krafterna i händerna. I mitt tal i eftermiddag kommer jag att prata om vikten av att varje dag arbeta mot de krafter som vill göra gällande att våra traditioner, den svenska flaggan och vår nationalsång enbart är till för vissa i vårt land. Om att man skall få vara stolt och visa vad man kommer i från. Att det är ok att sjunga nationalsång och vifta med flagga. Att det inte finns något motsägelsefullt i att bevara våra egna traditioner och samtidigt våga vara öppen mot de människor som kommit hit från andra länder eller människor som har andra åsikter än de jag själv har.
Jag hoppas att du får en trevlig nationaldag och dessutom kan få känna lite av den där euforiska känslan jag har i denna stund. Att Sverige är fantastiskt och är värt att fira!