Margaretadagen

Ifjol återupptågs den gamla traditionen att fira den heliga Margareta av Antiokia som under medeltiden var skyddshelgon för Färgelanda. En tradition som upphörde för flera hundra år sedan då det blev förbjudet. Fram till mitten av 1600-talet firades hon med en marknad i närheten av den gamla kyrkan.

Det gör mig så glad att så många möter upp och firar denna dag. Dels för att Margareta stod och fortfarande står för något som fortfarande är så viktigt i vårt samhälle, i vår värld, men också för att jag älskar när Färgelanda lever upp, människor kommer samman och man faktiskt får tillfälle att prata med varandra och trivas.

Min bror höll i gudtjänsten som flyttat ut på den medeltida kyrkogården och Anna Kindberg, Karin Wirenborg och Camilla Widekärr stod för helt underbar sång! Maria Reschke läste den nyöversatta från latin (av Anders Piltz); Margaretalegenden. En sådan fruktansvärd och hemsk historia som inte kan lämna någon oberörd. Sedan blev det mingel i församlingshemmets trädgård och det bjöds på kaffeservering, brödförsäljning och loppis, samtidigt som Daniel Petrén och Jan Falk stod för fantastisk musikunderhållning.

Själv fick jag möjlighet att träffa och prata med många kända och trevliga människor, men också ett och annat okänt ansikte som blev till intressanta möten. Det är fler sådana här dagar vi behöver. Mer framtidstro, kärlek och naturliga mötesplatser där vi faktiskt pratar med varandra.